Många oanmälda bisysslor i Sundsvalls kommun

Stora torget i Sundsvall. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Samhälle (TT)

En av sju anställda inom Sundsvalls kommun har bisysslor utanför sin offentliga anställning, men majoriteten av dem är inte registrerade som de ska vara, skriver SVT Nyheter Västernorrland.

Av de totalt 7 300 som jobbar i Sundsvalls kommun är 1 080 registrerade i aktiva bolag, enligt en kontroll hos Bolagsverket på uppdrag av kommunstyrelsen.

Men knappt hälften av de bisysslorna är registrerade i kommunens lönesystem. Att en bissysla registrerats i systemet innebär att den har granskats och godkänts.

I 93 fall har anställda haft aktiva bisysslor i bolag som Sundsvalls kommun gör affärer med. "I några enstaka fall finns anledning till fördjupning", står det i den interna rapporten enligt SVT.

Redan 2014 fick kommunen kritik för att inte efterleva regelverket kring anställdas bisysslor av det utomstående revisionsbolaget PWC.

Bisysslor är alla sysselsättningar utanför anställningen som inte räknas till privatlivet. Det kan till exempel vara extrajobb, engagemang i ideella föreningar eller bolag och styrelseuppdrag. Bisysslor ska anmälas till och godkännas av arbetsgivaren, i det här fallet kommunen.