KRIGET I UKRAINA

Gasutsläppen verkar vara över

Det största utsläppet från Nord Stream 1 var över 900 meter i diameter när det upptäcktes i tisdags. Arkivbild. Bild: Danmarks försvarsmakt

Gasläckorna (TT)

Metanutsläppen i Östersjön från Nord Stream 1 och 2 verkar ha upphört, enligt danska Energistyrelsen. I så fall öppnar det för att inleda utredningen av sabotaget som orsakade läckorna i de båda gasledningarna.

Bolaget Nord Stream har meddelat att "det nu verkar råda ett stabilt tryck i de två Nord Stream 1-rörledningarna", skriver den danska energimyndigheten på Twitter och avslutar:

"Det tyder därigenom på att utblåsningen av gas nu också är avslutad från de två sista läckorna."

Läckorna från Nord Stream 1 har varit avsevärt större än från Nord Stream 2, som enligt Energistyrelsen i lördags slutade läcka gas i den danska ekonomiska zonen.

Med stabilt tryck menas att jämvikt uppstått mellan gas- och vattentrycket. Det innebär att vattentrycket vid de fyra läckorna är så stort att gasen inte tar sig ut.

Nya flygobservationer

Hur mycket gas som är kvar i ledningarna går inte att säga, enligt Ulrich Lissek, talesperson för Nord Stream 2, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Efter det att läckaget upptäcktes i tisdags har flödet successivt minskat från den ryska ledningen.

Kustbevakningen gjorde på söndagen två överflygningar vid läckorna inom svensk ekonomisk zon, den senaste vid 13-tiden. Då hade det större utsläppet krympt till 100 meter i diameter och det mindre 15 meter till i diameter, samma storlek som under lördagen. Från början uppmättes cirka 900 respektive 180 meter.

"Kustbevakningen har i nuläget ingen förklaring till varför läckaget minskat snabbare på danskt vatten", skriver myndigheten på sin hemsida.

"Eventuellt" upphöra

Under dialog med bolaget som äger Nord Stream har Kustbevakningen fått beskedet att utsläppet eventuellt skulle upphöra under söndagen. Myndigheten skriver att man "inom ramen för miljöräddningsuppdraget tar höjd för att utsläppet kan pågå längre än så".

Säkerhetszonen som upprättades efter det misstänkta sabotaget har ännu inte förändrats. Enligt Sjöfartsverket bör man hålla ett avstånd till läckorna på minst fem sjömil (9,3 kilometer). För flygtrafik gäller 3 500 fot (drygt 1 000 höjdmeter).

Olle Bengtsson/TT

Lars Pedersen/TT

Fakta

Flera läckor har upptäckts på gasledningarna i Östersjön, både i svensk ekonomisk zon och i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zoner är inte detsamma som territorialvatten.

Läckaget i Nord Stream 2 uppstod under natten till måndag. Under tisdagen upptäcktes att Nord Stream 1 också läcker. På onsdagen meddelades ytterligare läckage.

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutar åt att det rör sig om medvetna attacker.

Det är oklart hur mycket gas som har läckt ut. Enbart Nord Stream 2 beräknas ha innehållit 300 miljoner kubikmeter stillastående gas.

Nord Stream 1, som invigdes 2011, ägs av konsortiet Nord Stream AG som i sin tur samägs av flera europeiska energibolag men den ryska gasjätten Gazprom äger 51 procent av ledningen.

Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll. Ledningen stod färdig förra hösten men har inte tagits i bruk på grund av Ukrainakriget.