VALET 2022

Andersson öppnar för moderat talman

Riksdagens nuvarande talman, moderaten Andreas Norlén. På måndag ska riksdagen rösta om en ny talman. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Politik (TT)

S-ledaren Magdalena Andersson öppnar för att rösta på en moderat talman men hon vill först ha överläggningar med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, rapporterar Dagens Nyheter.

– Vi ser gärna att det kan nås en bred samsyn kring talmannen. Det är rikets näst högsta post och den högsta valda positionen, säger Magdalena Andersson.

Talmansomröstningen sker på måndag. Posten har beskrivits som en del i regeringsförhandlingarna mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna. Partierna har sagt att de ska återkomma med ett gemensamt förslag senast söndag.

Just nu innehar moderaten Andreas Norlén talmansposten, men det är oklart om han nomineras igen. Det skulle kunna bli en sverigedemokratisk talman som läggs fram.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet har alla uttryckt sig starkt skeptiska till att rösta på en talman från SD och lovordat Norlén.

S har historiskt alltid velat tillsätta talmansposten i egenskap av största parti. Nu kan Andersson tänka sig att överge den principen.

– Det kan vara en socialdemokrat eller en moderat, säger hon till DN.

Niklas Svahn/TT