VALET 2022

Nu kan utlandssvenskar börja förtidsrösta

Räkning av förtidsröster och utlandsröster under valet 2018. Bild: Anders Wiklund/TT

Politik (TT)

Här hemma är valet fortfarande flera veckor bort – men redan nu kan svenskar bosatta i utlandet börja förtidsrösta.

Den 28 juli är första dagen då den som befinner sig utomlands kan skicka iväg sin brevröst från utlandet.

– Utlandsrösterna utgör ungefär två procent av alla röstberättigade. Det handlar om många människor, ungefär lika många som bor i Blekinge valkrets. Men det är svårt för partierna att bedriva valrörelse runt om i världen. Därför är jag som ambassadör angelägen att informera om valet för att få upp deltagandet i år, säger Sveriges ambassadör i Sydafrika Håkan Juholt till Di.

Under valet 2018 röstade 92 000 svenskar från utlandet, och 45 000 av dem var brevröster. Vem som helst som befinner sig i utlandet och har rösträtt kan rösta utomlands. Hittills har Valmyndigheten skickat ut 175 000 röstkort, rapporterar Sveriges Radio.

– Jag tycker det är jätteviktigt att påverka vad som händer, ifall jag flyttar tillbaka till exempel, säger Daniel Molin som bor på Gran Canaria, till P4 Dalarna.

Om några veckor kan man också börja förtidsrösta på svenska konsulat och ambassader runt om i världen. Dessa öppnar som tidigast den 18 augusti, men datumen skiljer sig lite åt och röstningen pågår olika lång tid. Valmyndigheten uppmanar utlandssvenskar att söka information på svenska ambassadens hemsida i det land man befinner sig.

Svenskar utomlands som vill rösta behöver också anmäla sig till röstlängden, en anmälan som måste förnyas vart tionde år. Anmälan måste ha inkommit till Skatteverket senast den 12 augusti.

Årets val till riksdag, region- och kommunfullmäktige sker söndagen 11 september. I Sverige öppnar förtidsröstningen den 24 augusti.

Riksdagsvalet smygstartar – nu kan utlandssvenskarna brevrösta