Svenska Mats kan skickas ut i rymden i höst

Illustration av satelliten Mats med sin solpanel över jorden. Mats är ungefär lika stor som en diskmaskin och väger 50 kilo. Arkivbild. Bild: Rymdstyrelsen/TT

Rymden (TT)

Den svenska satelliten Mats uppskjutning i rymden har fördröjts. Men nu ser avresan ut att kunna ske i november, från andra sidan jorden.

När Rysslands krig i Ukraina bröt ut skapade det många frågetecken kring flera rymdprojekt. Ett av dem var för den svenska forskningssatelliten Mats, som väl ute i rymden ska undersöka vågor i de övre delarna av atmosfären och deras inverkan på jordens klimat.

Planen var först att Mats skulle skjutas upp från rysk mark men krigsutbrottet i Ukraina satte stopp för planerna. Sedan dess har satelliten stått färdigpackad i en container i Stockholmstrakten i väntan på andra alternativ. Men nu har Rymdstyrelsen, som är beställare och finansiär för projektet, hittat en plan B.

Under hösten kommer Mats i stället att transporteras till Nya Zeeland, där den nya bärraketen som ska sända upp satelliten väntar. Första möjliga datum för uppsändningen beräknas bli den 1 november i år.

Mats står för Mesospheric Airglow/Aerosol Tomography and Spectroscopy.

Mats är finansierad av Rymdstyrelsen och vetenskapligt initierad av meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet. Forskargrupper vid institutionerna för rymd- och geovetenskap vid Chalmers tekniska högskola och rymd- och plasmafysik vid Kungliga Tekniska Högskolan är involverade i projektet.