KRIGET I UKRAINA

IT-entreprenören ska fixa husrum till flyende ukrainare

Bild: Claudio Bresciani/TT, Jenny Leyman/Pressbild

Ekonomi (TT)

Flera initiativ där näringslivet vill hjälpa ukrainare att hitta boende har dragit igång. Ett ligger Sigma-grundaren Dan Olofsson bakom. ”Ett team i Ukraina har byggt plattformen under brinnande krig”, säger han.

På plattformen Swedes for Ukraine kan den som har husrum ledigt lägga upp det. Familjer på flykt kan söka efter boenden och också lägga upp en presentation av sig själva.

– Kriget är en sådan tragedi. Människor behöver lämna sina hem hals över huvud. Kan vi hjälpa till på det här sättet vill vi göra det, säger Dan Olofsson, grundare av IT-koncernen Sigma Software.

Projektet har han dragit igång tillsammans med entreprenören Ebba Lindsö och Valery Krasovsky, Sigmas vd i Ukraina.

– Det finns många svenskar som gärna öppnar upp sina hem för flyktingar, men som inte vet var de ska vända sig. Tanken är också att flyktingarna på det här sättet ska slippa komma till typiska flyktingboenden som ofta ligger isolerade, säger Dan Olofsson.

Sigma Software har 1850 anställda i Ukraina. De flesta har evakuerats till de västra delarna av landet. Många jobbar även från grannländerna. Det är ett team på plats i västra Ukraina som har byggt Swedes for Ukraine.

– De är oerhört engagerade i att jobba, det skingrar tankarna lite. De har gjort en fantastisk insats, säger Dan Olofsson.

Sajten togs fram på två veckor och finns på svenska, engelska och ukrainska.

– Ett sånt här projekt får inte ta två månader, det måste gå snabbt. Texterna har översatts med Google Translate, det får man leva med, säger Dan Olofsson.

Boende erbjuds gratis

Tanken är att parterna efter en första kontakt via mejl eller telefon också ska träffas innan kontrakt skrivs. Som en extra säkerhetsåtgärd måste värdar identifiera sig med bank-id. Det är fritt fram att ta betalt för boende, men grundarna tror att de flesta kommer att erbjuda boende gratis under ett par månader.

– Myndigheterna gör vad de kan, men det är bra med många olika kanaler. Vi har en fördel eftersom våra ukrainska medborgare känner till hur man når ut till ukrainare, säger Dan Olofsson.

Ett annat privat initiativ för att hjälpa flyktingar är En trygg start i Sverige. Det är en satsning där en rad organisationer och företag samarbetar, bland annat Airbnb och Rädda Barnen i Sverige.

Tanken med En trygg start i Sverige att privatpersoner, via Airbnbs plattform, ska erbjuda boenden gratis en kortare tid, upp till fyra veckor. Matchningen står Rädda barnen för.

Sajten samlar också volontärer som kan hjälpa till med annat än boende.

Initiativtagare är Wallenbergveteranen Oscar Stege Unger.

– Vi visste att vi kunde bygga något snabbt. Det tog ungefär tre veckor från att jag började dra i lite trådar till att vi fick ihop det här. Det är mödrar och barn med jobbiga upplevelser som kommer. Det räcker inte bara med ett boende utan det behövs andra stöd omkring också, säger han.

Johanna Ekström/TT

Sigma-grundare Dan Olofsson har dragit igång ett projekt som ska matcha Ukrainare på flykt med husrum i Sverige. Bild: Jenny Leyman, pressbild.
Utvecklarna på Sigma Software i Ukraina som byggt plattformen. Dmytro, Vladyslav, Artem, Pavlo och Vera. Bild: PRIVAT