CORONARESTRIKTIONERNA

FHM: Antalet nya fall är högre än någonsin

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronaläget. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Coronaviruset (TT)

Folkhälsomyndigheten räknar med att smittspridningen når sin topp i slutet på januari. Det innebär att den redan stora smittspridningen kommer att fortsätta att öka i ytterligare två veckor.

– Vi har kommit upp i nivåer av antal fall som vi inte varit i närheten av tidigare, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Folkhälsomyndighetens presenterar två uppdaterade scenarier som tyder på att smittspridningen fortsätter att öka kraftigt och når sin topp i slutet av januari. Orsaken är enligt Folkhälsomyndigheten den omfattande smittspridningen av virusvarianten omikron, som nu dominerar i Sverige.

"Ökad belastning"

De nya scenarierna sträcker sig till 20 mars 2022. Beräkningarna tyder på en kraftigt ökande smittspridning i ytterligare cirka två veckor, med en topp i slutet av januari.

Scenario 0 innebär att antalet nya fall beräknas uppgå till omkring 47 000 per dag under smittspridningens topp.

Scenario 1 innebär att antalet nya fall beräknas uppgå till omkring 69 000 per dag under smittspridningens topp.

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att "även om vaccinerade har ett gott skydd mot svår sjukdom i åtminstone ett halvår efter den andra dosen, och det finns indikationer på att infektion med omikronvarianten generellt medför en minskad risk för allvarlig sjukdom, så bedöms belastningen inom hälso- och sjukvården öka".

Scenarierna ska enligt myndigheten ses som tänkbara utvecklingar, inte som prognoser.

Var tredje vaccinerad

Så här långt har 7 455 886 personer (tolv år och äldre) fått två vaccindoser mot covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 82,5 procent av befolkningen i åldersgruppen tolv år och äldre.

Så här långt har 2 861 926 personer, 18 år och äldre, fått en tredje dos, vilket motsvarar 34,5 procent av befolkningen i den åldersgruppen.