ELKRISEN

Upptrappad elkris slår mot svenska Höganäs – ”Situationen är oroande”

Bild: Adam Ihse/TT , Mostphotos

Nu varnar även industrijätten Höganäs för att elkrisen förvärras. ”Det blir svårt att fatta beslut om vilken riktning vi ska ta i klimatomställningen”, säger vd:n Fredrik Emilson till TN.

Ett av tio företag har upplevt problem med elförsörjningen som hämmat eller helt stoppat investeringar, enligt en ny undersökning av Svenskt Näringsliv. Och drygt 50 procent av företagen som planerar att göra elkrävande investeringar är oroliga för att elbehoven inte kommer att kunna tillgodoses.

Höganäs är ett av företagen som är bekymrade. Företaget är världsledande på marknaden för järn- och metallpulver och har en årskapacitet på 500 000 ton. De utvecklar lösningar för fordonskomponenter, elmotorer, högtemperaturlödning med mera. Men nu stör elpriserna verksamheten, berättar vd:n Fredrik Emilson.

– De höga elpriserna försämrar vår konkurrenskraft. Vi levererar till kunder runt om i världen som inte har förståelse för situationen på den svenska elmarknaden. Dessutom är det svårt att planera verksamheten efter den senaste tidens snabba variationer i elpris.

Men det är inte bara priserna som oroar. Hela elförsörjningsfrågan är ett orosmoln för Fredrik Emilson.

– Priser är en faktor, men vad som också är oroande är om vi skulle vara tvungna att stoppa produktionen på grund av effektbrist. Det skulle direkt påverka leveransen till kund och därmed marknadens förtroende för oss. Vår verksamhet behöver förutsägbarhet vad gäller elpriser och försörjning, både på kort och lång sikt.

Fredrik Emilson, vd på Höganäs. Bild: Pressbild, Anders Andersson

Fredrik Emilson menar att företagens klimatomställning hänger på elförsörjningen och att risken är att svenska företag halkar efter andra länder.

– Situationen är oroande med hänsyn till våra möjligheter att minska vår klimatpåverkan. Omställningen kräver förutsägbarhet och med en bristande tillgång till el och att elsystemet levererar så blir det också svårt att fatta långsiktiga beslut om vilken riktning vi ska ta i klimatomställningen, till exempel att elektrifiera processer, säger han.

– Självklart påverkar det vår konkurrenskraft. Höga och volatila elpriser är en kostnad som vi har svårt att föra över till kunder runt om i världen. Än värre blir det om vi inte kan planera vår produktion eller var vi ska expandera och investera - energi är en produktionskritisk resurs, fortsätter han.

Nu ställer han krav på politiken.

– Om vi ska klara av att genomföra klimatomställningen och möjliggöra satsningar inom industri och transportsystem måste investeringar göras i både produktions- och överföringskapacitet. Vi ser gärna att det tas fram en nulägesanalys för samsyn och för att snabbt skapa ett leveranssäkert och klimatneutralt elsystem.