ELKRISEN

Ulf stänger ned familjens bageri – ”Galna elpriser”

Ulf Granholm driver Södviks bageri på Öland. Bild: Mostphotos, Privat

Lokalen har släckts ned och maskiner, ugnar och frysar stängts av. Företagaren Ulf Granholm tröttnade på elpriserna och klappade igen familjens bageri. ”Nu har vi stängt och öppnar först i påsk igen”, säger han till TN.

– Det är så jävla tråkigt. Horribelt.

Häromdagen tog Ulf Granholm på Södviks bageri beslutet att stänga ned familjens bageri för året. Maskinerna är avstängda och lokalen är nedsläckt. Anledningen är de höga elpriserna.

– Vi stänger ju inte för att företaget har skötts dåligt, utan för att det inte kommer att funka framöver med de här elpriserna. Vi har byggt upp en buffert, men vi kommer att tjäna mer pengar om vi slår igen, säger han.

Högsäsongen på Öland går mot sitt slut, men i normala fall brukar företaget fortsätta driva verksamheten i full fart åtminstone hela augusti för att sedan ha öppet på helger och vid speciella dagar innan det drar i gång på riktigt igen. De senaste 20 åren har de haft öppet året om. Till exempel brukar Skördefesten i slutet av september vara en höjdpunkt med hög omsättning.

– Vi hoppas kunna ha öppet då. Men med de här galna elpriserna vet man aldrig, säger han.

”Det är många kanelbullar som ska göras för att betala elen.”

Innan Ulf Granholm för några dagar sedan stängde av ugnar, frysar och maskiner försökte han desperat att få beräkningarna att gå ihop. Men bara första månaden, trots helgöppet, skulle elen kosta uppemot 60 000 kronor, berättar han.

– Det är många kanelbullar som ska göras för att betala elen. Vår omsättning går ned drastiskt i mitten på augusti och framåt, säger han.

Han känner också att han var tvungen att ryta ifrån, att markera på något sätt, och hans Facebook-inlägg om situationen har fått stor spridning i flera kanaler, medier och bland kunder. För enligt Ulf Granholm kom inte beslutet att stänga som en blixt från klar himmel. ”Leve landsbygden och tack regeringen”, skriver han. Elpriserna tickade uppåt långt innan kriget, förklarar han.

– Problemet är osäkerheten, vi vet inte vilket håll det barkar. Det verkar bara bli värre. Det är skevt att det kan löna sig för en i grunden fungerande verksamhet att klappa igen, i stället för att jobba och ha öppet. Det är illavarslande för landsbygden, säger han.

– Nu har vi stängt och öppnar först i påsk igen. Det är förjäkligt, säger han.

”Problemen lär ju inte försvinna om man inte tar tag i grundproblemet.”

Ulf Granholm är besviken på regeringen och politiken som han menar borde ha adresserat problemet för länge sedan. Han menar att det ständigt är bakvända resonemang.

– Man går ut och ger bidrag till privatpersoner, men vad skapar det för jobb? Ska de leva på elbidrag resten av livet? Problemen lär ju inte försvinna om man inte tar tag i grundproblemet, säger han.

De skyhöga priserna är bland annat en följd av Ukrainakriget, men att bara skylla på Putin-priser är fel, menar Ulf Granholm. Det är uppenbart att nedstängda kärnkraftsreaktorer har påverkat situationen negativt och att man borde erkänna sina misstag och öppna upp för riktiga diskussioner om framtiden. Det är inte en slump att det slås elprisrekord dag efter dag, och det borde åtminstone gå att se att problemet fanns långt innan kriget, resonerar han.

– Det är idiotiskt. Vindkraftspropellrar har stått stilla stora delar av sommaren, det har jag sett. Jag är ingen expert, men jag förstår faktiskt inte varför man inte satsar mer på planerbar kraft, säger han.

Spår att fler företag stänger ned

Trots att Ulf Granholm har klappat igen för säsongen menar han att det är mer synd om andra. Han och hans familj äger fastigheten som verksamheten drivs i och har rätt små omkostnader i relation till många andra företag. För två år sedan köpte företaget en ny elugn för att minska klimatpåverkan, men istället tvingas de nu fundera på att köpa en som drivs av olja, förklarar han uppgivet.

Under flera år har de försökt skära ned och effektivisera, som de flesta företag gör när marginalerna sjunker. Men det räcker inte.

– Hur nystartade företag med dyra hyror ska klara sig förstår jag inte. Det kommer att komma en våg av företag som stänger efter sommaren. De kommer inte att överleva, det är enkel matematik, säger han.

Efter beslutet att stänga ned bageriet har han fått mycket stöd och pepp av kunder som förstår hans situation, men vill att han ska fortsätta.

– Problemet är ju att man har levt med det här länge. Det handlar ju inte om krig, covid eller annat som det svamlas om i politiken, säger han.