ELKRISEN

Höga elpriser försenar jätteinvesteringen: "Svårare att konkurrera"

Bild: Pressbild

Redan innan kriget i Ukraina slog elpriserna hårt mot den svenska plast- och gummiindustrin. Andreas Malmberg, vd för Trioworld Group, varnar för att osäkerheterna kring elförsörjningen leder till att ett stort investeringsbeslut försenas. ”Jag är väldigt bekymrad”, säger han till TN.

I en undersökning från IKEM uppger 34 procent av företagen inom plast- och gummiindustrin att de tvingats till driftuppehåll på grund av höga elpriser. Just de rekordhöga elpriserna har under en tid slagit hårt mot lönsamheten, berättar Andreas Malmberg, vd för Trioworld Group.

– Under de sista månaderna av 2021 blev vi tvungna att planera om driften för att parera de höga och mycket varierande elpriserna.

– Omplanering påverkar den dagliga verksamheten och vi blir ju då tvungna att föra vidare kostnader till våra kunder men i många fall har elpriserna varit så höga att det blivit svårt att täcka hela kostnadsökningen.

I normalläget landar Trioworlds elkostnader på runt 3 procent av omsättningen. Trots att de slutit avtal om att köpa el under en längre tid till samma pris landade ändå kostnaderna för elen för samtliga fabriker runt om i Europa på 11,7 miljoner mer än januari förra året.

– Det handlar alltså om enorma kostnadsökningar. Vi ser också att fluktuationen i elpris från dag till dag i elpriset är mycket stora, från 50 öre till flera kronor per kilowattimme. De stora skillnaderna mellan låga och höga priser är nästan lika svåra att hantera som höga priser. En stabil prisbild är viktig för förtroendet på marknaden.

Nu är företaget i startgroparna att göra en investering på drygt 300 miljoner kronor i en återvinningsanläggning i Korsberga utanför Vetlanda i Småland.

– Det är en jätteinvestering för oss och den ligger i linje med vårt arbete att göra plasten mer cirkulär. Det kommer i princip funka så att vi dammsuger det svenska jordbruket på plast som vi därefter river, tvättar och smälter ned till nya plastpellets som vi sedan använder för att tillverka nya produkter för jordbruket. Det är en helt fantastisk möjlighet att göra plasten cirkulär.

Osäkerheterna kring elförsörjningen kan innebära att investeringsbeslutet försenas, enligt Andreas Malmberg.

– Vi är väldigt oroliga för elförsörjningen och elpriserna. När man tar ett beslut om att göra stor industrisatsning tar man flera saker in i beräkningarna däribland kostnader för arbetskraft, logistik, skatter och eventuella subventioner.

Under de senaste åren har just elpriserna seglat upp som en av de viktigaste frågorna när det kommer till nyinvesteringar, menar han.

– Jag är väldigt bekymrad över utvecklingen. Tillgången till konkurrenskraftigt låga elpriser har varit en drivkraft för processindustrierna att investera i Sverige. Nu får vi se resultatet av beslut inom energipolitiken som inte tagits i tid och det har blivit svårare för svenska företag att konkurrera. Vi har aldrig haft problem med att få ström men nu börjar jag bli lite orolig.

I IKEM:s undersökning uppger nära sex av tio företag att de räknar med att det kommer ta minst sex år innan vi åter har en situation med stabila och låga elpriser. Dessutom svarar nästan 60 procent att de inte tror det är möjligt att åstadkomma balans mellan efterfrågan och utbud på el de närmaste 15 åren. Andreas Malmberg menar att det nu krävs snabba beslut kring vilka energislag som Sverige ska satsa på framöver.

– Jag tror att en kombination av ny kärnkraft och en utbyggnad av vindkraften är att föredra. Dessutom finns det stora problem med överföringskapaciteten som måste lösas. Om man ser till politiken så är jag relativt positiv till den dialog som förs nu. Båda blocken har för avsikt att lösa problematiken, sedan är frågan hur man löser det och hur snabbt det går.