DE SVENSKA KRISSTÖDEN

Så blev 3:12-företagaren spärrad från krisstödet – ”Behöver hjälp nu”

”Hur ska ett statligt stöd som utbetalas i oktober kunna finansiera en aktieutdelning gjord i april”, undrar företagaren Dan Blomberg. Bild: TT/privat

Utdelningsbeslutet togs långt innan coronapandemin, men förföljer 3:12-företagaren Dan Blomberg. Alla stödansökningar avslås och hans verksamhet håller på att tyna bort. ”Vi behöver medel i någon form för att kunna överleva”, säger han.

Den 12 mars 2020 meddelade USA att flyg till Europa stoppas.

– Då gick luften definitivt ur affärsresandet och vi tappade 90 procent av våra bokningar över en natt och jag tvingades säga upp tre av fem anställda på en gång, säger Dan Blomberg, vd på affärsresebyrån Fast Track Travel.

När en kris närmar sig är en möjlig utväg för 3:12-företagare att genomföra en aktieutdelning för att minska företagets lönekostnad under en tid då stor osäkerhet råder, menar han.

– I vårt fall fattades dessutom beslut om aktieutdelning flera månader innan coronan, i samband med vårt bokslut för perioden 1 juli 2018 till 30 juni 2019. Men likt tidigare år väntade vi med överföring av pengarna tills de privata deklarationerna skulle in i april 2020.

Straffas gång på gång

Tre månader efter att krisen blev ett faktum klubbades omställningsstödet igenom i riksdagen och i början av september blev det möjligt att söka stödet hos Skatteverket.

– Vi sökte omställningsstödet i tron om att vi skulle få ta del av det då vi hade tappat i princip all vår omsättning. Vi hade då i drygt fyra månader levt på egna pengar och aktieutdelningen och blev då, visade det sig, inte berättigade till omställningsstöd.

Att stödet inte ska kunna användas till aktieutdelning är generellt sett rimligt, menar han.

– Men man kan i detta utsatta läge inte göra samma regelverk för 3:12-bolag som för de största börsbolagen, säger han.

Ansökan, avslag och överklagan

– Vi sökte omställningsstödet för mars och april, fick avslag och överklagade till domstol. Samma sak gjorde vi för stödperioderna maj, juni och juli. Ansökan, avslag och överklagan. Hur ska ett statligt stöd som utbetalas i oktober kunna finansiera en aktieutdelning gjord i april?

När omställningsstödet nu är förlängt och Dan Blomberg försöker söka för perioden augusti till februari stoppas han fortfarande av utdelningen som gjordes i april 2020.

– Man känner sig helt bakbunden. Vi har till och med frågat om vi kan få backa utdelningen men det går inte heller.

– Jag har drivit resebyrån i 27 år. Vi hade god ekonomi innan krisen, men på bara ett år har vår omsättning gått från 40 miljoner till 2,7. Nu har vi gått miste om hela omställningsstödet på runt 900 000 kronor och behöver medel i någon form för att kunna överleva.

Överklagar

Beslutet är nu överklagat till Högsta Förvaltningsdomstolen. Förhoppningen är att reglerna kring utdelning för 3:12-bolag som har sökt omställningsstöd ska ändras.

– Hur många som har orkat ta strid är oklart men säkert är att åtskilliga småföretagare hade överlevt eller sluppit slita med resterna av sitt sargade företag om just det här hade blivit rätt från början. Jag har full förståelse för att det gick fort när stöden kom på plats och att det är svårt att gå in och ändra i en lag, säger han och fortsätter:

– Men jag hoppas att det här kan leda till att det blir justeringar, eller någon annan kreativ lösning från politikerhåll, så att företag inte straffas ut på det här sättet. Det kan inte vara meningen. Vi kan inte vänta på en Coronakommission, vi behöver få hjälp nu.

Skatteexperten: ”Tråkigt och anmärkningsvärt”

3:12-reglerna är utformade så att företaget ska kunna ta ut lön och utdelning kombinerat, vilket är det som företagaren lever av, berättar Hans Peter Larsson, auktoriserad skatterådgivare på branschorganisationen FAR.

– Har man till exempel aktier i Volvo så är det inte en utdelning som man lever på, men just 3:12-företagare lever på sin utdelning.

– Det här är något som man har inte har tagit hänsyn till när det gäller krisstöden, vilket är tråkigt och anmärkningsvärt. Jag har förståelse för att man har velat hålla stöden generella. Men har man en bolagsform som har särregler skattemässigt så borde stöden anpassas till det också.

Han menar att en rimlig lösning hade varit att myndigheterna ser till utdelningar som gjorts tidigare.

– Håller utdelningarna ett genomsnitt de senaste tre åren, och man kan visa att man inte har gjort något annorlunda borde det visa på att man har rätt att få krisstöd. Alternativt borde man ha sett till att företag får göra utdelningar till en viss nivå.

Han menar att det även funnits en otydlighet från myndigheterna framförallt vad gäller kraven för att få ta del av korttidsstödet.

– Många företagare har sökt i tron att de är berättigade till korttidsstöd, men just vad som definierar ”allvarliga ekonomiska svårigheter” har varit svårt för många att påvisa. Definitionen har varit alldeles för vag från myndigheternas sida och man har haft svårt att kunna förklara vad det innebär.

När korttidsstödet nu är förlängt är Hans Peter Larssons råd till fåmansföretagare att ”verkligen sätta sig in i villkoren”.

– Jag tror att många företagare nu borde känna efter om det finns alternativ till att söka stöden. Vi ser nu att många företag som sökte korttidsstöd i god tro tidigare nu blir återbetalningsskyldiga och det är då som den verkliga katastrofen kommer.

3:12-reglerna

De så kallade 3:12-reglerna styr hur investeringar i fåmansföretag beskattas. De avgör hur stor del av avkastningen på en utdelning, investering eller kapitalvinst som får tas upp som tjänsteinkomst och kapitalinkomst.

Källa: Ekonomifakta