SVERIGES ENTREPRENÖRER

Efter rekordåret – nu ska nyföretagandet få en ny boost

Mats Evergren, marknadschef på NyföretagarCentrum. Bild: Pressbild, Mostphotos

Trots pandemin har nyföretagandet slagit rekord. Med den digitala mässan Eget Företag är förhoppningen att boosta företagandet ytterligare, enligt Mats Evergren på NyföretagarCentrum.

I år kommer mässan Eget Företag att vara helt digital, berättar Mats Evergren, marknadschef på NyföretagarCentrum.

– Vi har tidigare haft mässan Eget Företag på Stockholmsmässan, men precis som många andra började vi se över digitala alternativ under pandemin.

Under det senaste året har NyföretagarCentrum genomfört två digitala mässor.

– Vi har fått otroligt bra feedback och många tycker att det är väldigt likt en fysisk mässa. Här kan man chatta med experter, besöka montrar och se på seminarium. Genom att ha en digital mässa har vi ökat tillgängligheten och nu har vi anmälda deltagare från hela landet.

På onsdagen hade redan 3 000 föranmält sig.

– Vi kommer att erbjuda över 40 seminarium som kommer att finnas tillgängliga att se under en hel vecka. Ett problem vid fysiska mässor kan vara att man ofta inte hinner se flera seminarier men nu kan man titta när man vill och har tid.

Nyföretagandet har rusat under pandemin och 2020 var ett rekordår med 73 463 nystartade bolag i Sverige. Mellan januari till oktober 2021 har 64 733 bolag startats.

– I början av pandemin rasade nyföretagandet men sedan juni 2020 har vi sett rekordsiffror. Det beror på flera faktorer, bland annat har jobb försvunnit under pandemin vilket gjort att många tagit steget att starta eget.

Dessutom har många utlandsfödda startat företag med goda resultat under pandemin, berättar Mats Evergren.

– Under pandemin har de med utländsk bakgrund drabbats hårdare och vi har under året hjälpt många att starta företag. För oss handlar det om att vara bollplank och skapa en förståelse för hur det svenska systemet fungerat.

NyföretagarCentrum finns över hela Sverige och hjälper kostnadsfritt de som vill starta företag.

– Idag sker mycket av rådgivningen digitalt. Det kan handla om att hjälpa till med affärsidén men via vårt kontaktnät är vi även en dörröppnare till näringslivet vilket ofta kan vara det man saknar när man ska starta eget företag.

För de som startar eget är en utmaning ofta att man missbedömer tiden, berättar Mats Evergren.

– Generellt kan man säga att den tidsplan som många har är tre gånger kortare än tiden det faktiskt tar att komma igång med sitt företag. Mitt viktigaste råd är att vara fokuserad på att sälja. Att ha kunder och kunna göra affärer är avgörande för att man ska lyckas med sitt företag.

Fakta: Eget Företag

Mässan öppnar onsdag 10 november, klockan 18.00 och pågår även under torsdagen den 11:e november. I år är mässan helt digital och erbjuder över 40 seminarier och har flera mässhallar där varje utställare har sin egen monter. Mässan är kostnadsfri.

Mässan går att besöka digitalt här.