KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Svenskt bolag gör smutsigt stål grönare

Bild: jandri49414

Bolaget Swedish Stirling har med hjälp av nästan bortglömd teknik bidragit till att minska utsläppen av växthusgaser i Sydafrika med nästan 90 000 ton per år, skriver SvD.

Stålproduktionen står för cirka 8 procent av världens koldioxidutsläpp. Göteborgsbolaget Swedish Stirling har därför tagit fram en lösning som inte helt tar bort utsläppen, men som fungerar redan nu - till skillnad från många andra projekt med syftet att göra stål fossilfritt.

Lösningen består i att rökgaserna från stålverkets masugnar leds till en stirlingmotor, vilken omvandlar värmen till elektricitet. Därmed kan denna el till viss del ersätta den som driver masugnen. Bolagets första kund, sydafrikanska Glencore, har nu en beräknad minskning av 87 500 ton CO2 per år.

– Det är absolut enklare att förklara nyttan med solceller än med en komplex teknik som stirlingmotorn, trots att undersökningar faktiskt visat att klimatnyttan per investerad krona är större med stirling än med någon annan teknik, säger Gunnar Larsson, grundare till Swedish Stirling, till SvD.

SvD: Stirlingmotorn uppfanns av en skotsk präst för 200 år sedan och har primärt använts i ubåtar.