SVERIGES ENTREPRENÖRER

Svenska entreprenören löser teknikjättarnas största problem

Stina Ehrensvärd, vd och grundare Yubico. Bild: Claudio Bresciani / TT

It-attacker blir allt vanligare och är ett växande problem för näringslivet. Stina Ehrensvärd, grundare av Yubico, berättar för DN om hur deras säkerhetsnycklar skyddar de stora techföretagen.

Yubico har sin bas i Silicon Valley, men grundades 2007 av det svenska paret Stina och Jakob Ehrensvärd. Deras kundkrets är stor och består av både presidenter och några av världens största techbolag – Facebook, Google och Microsoft finns bland dem.

Genom dessa kunder kan bolaget nå miljarder människor, vilket är betydande då it-attackerna ökar och blir mer avancerade. Pandemin har även gjort oss mer beroende av internet, vilket öppnar upp för nya sårbarheter.

Med hjälp av företagets säkerhetsnycklar kan viktig information skyddas. Under 2020 ökade Yubicos orderingång med 60 procent jämfört med föregående år, och spår en omsättning på över en miljard kronor nästa år. Men bolaget donerar även nycklar till personer som verkar för yttrandefrihet och Stina Ehrensvärd menar att deras arbete handlar om mer än att bygga upp ett stort företag.

– När internet var nytt förblindades vi så mycket av möjligheterna att vi inte förstod vikten av att investera i säkerheten. Det har lett till att vi i dag har en digital infrastruktur som inte är designad för säkerhet. Och nu är hela världen uppkopplad, säger Stina Ehrensvärd till DN.

DN: Bolaget grundades på premissen om att it-bedrägerierna kommer att bli fler.