SVERIGES ENTREPRENÖRER

Alla männen i rummet sa nej – då startade hon företag ändå

Helena Samsioe lät sig inte nedslås när hennes affärsidé ratades. Idag kallas hon för drönardrottning i svensk press. Bild: Sören Andersson

Den svenska drönardrottningen Helena Samsioe har lyckats attrahera flera riskkapitalister på kort tid. Hon har fem matnyttiga tips för alla nykläckta entreprenörer. Samtidigt är hon frustrerad över att bara en marginell del av allt riskkapital går till kvinnor. ”Det är hemskt”, säger hon till TN.

Mötet 2015 var i Nairobi, Kenya. Det var ett av Helena Samsioes första steg som företagare. Hon hade en affärsidé och ville testa den på representanter från FN:s nya innovationskontor, som hade uppdraget att få in digitala innovationer i FN:s upphandlingssystem. Idén var att använda sig av drönare för att ta sig an utmaningar som medicinska leveranser där vägarna är dåliga och samtidigt samla in viktig geografisk information.

Helena Samsioe var den enda kvinnan på mötet.

När hon presenterade sin idé möttes hon av skepticism. Drönare var ju bara något som användes av militären och i Hollywood-filmer. Till saken hör att drönar-tekniken vid tidpunkten var en outvecklad teknik.

– Där satt jag som ensam kvinna i rummet och jag hade en idé om att den här tekniken kan användas för någonting bra. Och så sitter det ett antal personer som alla råkar vara män och säger det motsatta, berättar hon.

Helena Samsioe lät sig inte nedslås.

– Jag tog inte nej som ett nej för alltid utan jag tog det som ett nej just där och då. Och sen så försökte jag förstå vad det var som gjorde att man sa nej. Vad behövde göras för att successivt ändra det?

”Idag är FN en av våra stora kunder där vi hjälper till att upptäcka naturkatastrofer i förtid”, säger Helena Samsioe. Bild: Sören Andersson

I dag kallas Helena Samsioe för drönardrottningen i svensk press.

– FN-representanterna sa till mig att vi aldrig kommer att kunna använda oss av Globhe eftersom drönare är ett krigsredskap. Men idag är FN en av våra stora kunder där vi hjälper till att upptäcka naturkatastrofer i förtid och prioriterar insatser när de väl sker, säger hon.

Mötet lärde henne också att kvinnor som startar techföretag ofta blir bemötta på andra sätt än män. Det kan vara nog så svårt och utmanande att starta företag oavsett kön. Som kvinna kan steget bli ännu större.

– Jag förstod inte hur svårt det var när jag gav mig in i det hela eller hur lång tid det skulle ta. Och i efterhand var det nog tur för då hade steget till att bli företagare blivit ännu större, säger hon.

Förstående chef

Allting började med ett brinnande fritidsintresse och en förstående chef. Helena Samsioe var 27 år och arbetade som managementkonsult på Helseplan med ansvar för Östafrika. Hon hade länge flugit drönare som en hobby – bland annat för att ta vackra naturbilder.

På Helseplan arbetade hon med att introducera en ny lösning för vården som handlade om att samla in röntgenbilder från hälsocenter för att skicka dem till universitetssjukhuset i Lusaka via en digital marknadsplats. Där kunde läkarna sedan göra en analys och bedömning om vårdbehov.

För många som drömmer om att starta ett företag är just våndan att våga säga upp sig från en fast anställning en barriär att övervinna. Så var det också för Helena Samsioe. Men hon hade en fördel: Den förstående chefen.

– Hon tyckte att man ska våga testa nya saker, men var också väldigt tydlig med att jag hade ett jobb kvar om jag valde att komma tillbaka. Jag skulle ju kasta mig ut i någonting okänt och då finns det en miljard risker som man tar. Om man har möjlighet att ha några ”safe cards” så är steget lättare att ta.

Under företagets första år kämpade Helena Samsioe med att realisera en affärsidé. Fokus låg till en början på en marknadsplats för medicinska leveranser med drönare. Drönarna hade till exempel med sig ett litet mobilt kit för att ta blodprover på platser utan labbtillgång.

Men det visade sig vara data som kunderna verkligen ville åt och att marknadsplatsen var perfekt för beställning av bilddata från drönare. Därmed ändrade verksamheten radikalt inriktning. Nu arbetar Globhe till exempel med vindkraftsbolag som vill inspektera sina vindkraftverk eller solenergiföretag som vill inspektera sina solcellsanläggningar. Bilddata samlas in via drönarna som drivs av fristående drönaroperatörer.

Zooma in på problemet

Helena Samsioe menar att en nybliven entreprenör måste lära sig av sina misstag och inte låsa fast sig vid själva lösningen utan att ha ett långsiktigt mål eller ett problem som ska lösas på sikt.

– Då Globhes mål är en ökad global hälsa för både planeten och oss som bor här så började vi med en lösning – medicinska leveranser – som vi insåg bara kunde göras i liten skala. Men så bytte vi lösning och samlade in data i stället. Då kan vi göra det här i betydligt större skala. Men vi jobbar fortfarande mot det övergripande målet.

– Så zooma in på problemet och var beredd på att lösningen – hur du löser det – kommer att ändras längs vägen, är Helena Samsioe tips till andra entreprenörer.

”Det har blivit väldigt tydligt att det är svårare som kvinna att få tillgång till riskkapital i Sverige idag. Det är hemskt.”

Nu inleddes också arbetet med att leta externa finansiärer. En crowdfundingkampanj 2020 gav 2,5 miljoner kronor; första riskkapitalrundan 2021 gav 8 miljoner kronor och den senaste rundan 2022 inbringade 20 miljoner kronor.

Även om Helena Samsioe har lyckats intressera flera riskkapitalbolag, varav VEQ och Course Corrected är de största, så tycker hon att det är frustrerande att det mesta av pengarna går till män, eller snarare nästan allt. Undersökningar från Unconventional Ventures visar att 2022 investerades 0,5 procent av riskkapitalet i bolag som ägs av kvinnor.

– Det har blivit väldigt tydligt att det är svårare som kvinna att få tillgång till riskkapital i Sverige idag. Det är hemskt, säger hon.

Hon tror att det finns flera förklaringar till att så lite riskkapital kommer kvinnor till del. En är igenkänningsfaktorn när en riskkapitalist, som ofta är man, möter en företagare som är man. Kanske har de gått samma utbildning, haft samma jobb och rört sig i samma kretsar. Det blir en slags samhörighet som blir svår att konkurrera med som kvinna.

Globhe har idag 10 200 uppdragsanställda drönaroperatörer runt om i 145 länder och tio anställda. Men det är bara början, menar Helena Samsioe. Bild: Sören Andersson

Det är också vanligt med företag som drivs av kvinnor och som har kvinnor som målgrupp. Då kan det skapas en barriär om riskkapitalisten är man och ska bedöma en marknad som han inte fullt förstår.

Det finns även skillnader i förväntningar:

– Man ställer olika frågor till entreprenörer av olika kön. Män får ofta frågor om hur de ska revolutionera och ta över världen med sitt bolag. En kvinnlig entreprenör får ofta frågor i stil med ”vad ska du göra för att inte misslyckas”. Då hamnar kvinnan i försvarsställning och måste prata om alla risker som finns, säger Helena Samsioe.

Men du har ju trots allt fått riskkapital. Har du något tips till kvinnor som vill ha pengar för fortsatt expansion?

– Det gäller att säkerställa att man har en skalbar affärsmodell och att din marknad är tillräckligt stor för att vara ett bolag som passar för riskkapital, säger Helena Samsioe.

– Om du inte driver ett bolag som ska bli globalt eller ta sig an en stor marknad så är det fine. Det finns jättemånga bra sådana företag. Men då passar man inte in i riskkapitalmodellen.

– Du kan inte komma med din triangel och trycka in den i den stela fyrkanten. Det kommer inte att gå.

”De skriver till exempel Mr. Samsioe i mejlet”

Helena Samsioe menar också att jämställdhetsfrågan är större än att det är svårt för kvinnor att attrahera riskkapitalister. Många förutsätter att det måste vara en man som driver ett drönarbolag, en fördom som är vanligare utanför Sveriges gränser.

– Jag har flera exempel på kunder och investerare som ofta har frågat om de får prata med ”med han som styr företaget”.

– De skriver till exempel Mr. Samsioe i mejlet. Då har det hänt har jag har svarat: ”Dear Mrs…” för att få dem att tänka till lite. Kanske svarar de annorlunda nästa gång.

Globhe har idag 10 200 uppdragsanställda drönaroperatörer runt om i 145 länder och tio anställda. Men det är bara början. Det är egentligen först nu, efter att Helena Samsioe och bolaget har bevisat en skalbar affärsidé, som nästa fas kan börja för företaget.

Hon för bland annat diskussioner med Google.

– Andra drönarföretag arbetar mer som klassiska tjänsteföretag. Men vi har automatiserat datainsamlingen från drönare globalt och byggt en skalbar lösning för detta via vår marknadsplats, vilket gör att kunder som Google, Meta och andra riktigt stora aktörer är intresserade av oss, för då blir det ytterligare ett datalager i deras erbjudande.

– Jag är nöjd när vi är nästa version av Google så att vi har gjort samhällsviktig data från drönare lika lätt att komma åt, sedan kan det vara som ett självständigt bolag eller som ett uppköpt företag. Det får vi se.

Helenas bästa tips till företagare som vill söka riskkapital

  • Ställ dig frågan om du verkligen behöver riskkapital eller om bolaget kan växa organiskt eller få sig en skjuts framåt via “soft money” som inte kräver andelar av bolaget i utbyte.
  • Om du ändå väljer riskkapitalspåret – säkerställ att du har en skalbar affärsmodell och att marknaden du tar dig an är tillräckligt stor. Till exempel kan du sälja mer utan att anställa fler, finns det tillräckligt många kunder och kan du skala utanför Sverige?
  • Det finns väldigt många olika riskkapitalistbolag idag – gör din läxa, fråga runt i ditt nätverk om track record och läs på vilken typ av investerare som passar ditt bolag bäst. Förutom kapital vill du även åt rätt kompetens och investerare med liknande värderingar.
  • Var beredd på att det ofta tar många månader så sök kapital innan du behöver det – du har mycket bättre förhandlingsläge då.
  • Bli inte nerslagen av ett nej – du behöver bocka av många nej innan det blir ett ja. Lär dig av varje nej så behöver det inte bli lika många nej innan ett ja kommer.