SVERIGES ENTREPRENÖRER

Så tog entreprenören Jan Älmeby bokföringen till nätet

Bild: Jessica Gow/TT

Bokföring på nätet är en miljardindustri som förenklar tillvaron för hundratusentals företagare. Företagarna skriver om entreprenören Jan Älmeby som grundade konkurrenterna Fortnox och Visma som sedermera slogs om att vara störst på marknaden.

Trots mördande konkurrens på 1990-talet lyckades Växjöentreprenören Jan Älmeby, grundare av Visma, tidigare SPCS, bryta sig igenom bruset genom att fokusera på ett internetbaserat ekonomiprogram för mindre företag.

Bolaget börsnoterades 1997 och gick strax före millennieskiftet samman med en norsk konkurrent varpå SPCS-gruppen bildades. Men på grund av meningsskiljaktigheter mellan Jan Älmeby och den norska styrelsen gick man skilda vägar och Älmeby grundade konkurrenten Fortnox.

Medan SPCS-Gruppen växte blev det svårare för Fortnox. De första tio åren tyngdes av röda siffror. It-kraschen hade skrämt upp investerarna, och en av Fortnox huvudfinansiärer hoppade av.

Men med tiden lyckades Fortnox flytta fram sina positioner. I dag har bolaget ett starkt fäste bland redovisningsbyråer, framför allt de större där marknadsandelen ligger mellan 60 och 100 procent.

Prismässigt är det ingen större skillnad mellan de bägge tjänsterna. Fortnox tog i september i år 198 kronor i månaden för ett startpaket med bokföring och fakturering, medan Visma tog 189 kronor för motsvarande tjänst.

Företagarna: Bokföringskungens dramatiska resa