DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Ukrainakriget väntas få ECB att avvakta

ECB-chefen Christine Lagarde väntas skjuta upp åtstramningsbeslut till följd av Ukrainakriget. Arkivbild Bild: Francois Mori AP/TT

Ekonomi (TT)

Ukrainakriget ställer till det för Europeiska centralbanken (ECB). Den ekonomiska återhämtningen efter pandemin hotas, samtidigt som priser skenar i väg uppåt. ECB väntas i det trängda läget skjuta upp åtstramningsbeskeden.

ECB har just nu noll i styrränta och en insättningsränta på minus 0,50 procent vid sidan av ett omfattande stödköpsprogram.

Före den ryska attacken in i Ukraina – som sedan den 24 februari i år har dödat tusentals civila och drivit över två miljoner ukrainare på flykt till EU-länder – var ECB-chefen Christine Lagarde och hennes direktion överens om att det var dags att gradvis normalisera penningpolitiken och börja dra ned på stödköp och planera för räntehöjningar.

Rekordhög inflation

Men marknaden räknar nu med att räntebeskedet från Christine Lagarde och hennes direktion klockan 13.45 på torsdagen blir oförändrade räntenivåer, enligt en Bloombergenkät. Detta trots att inflationen i februari i eurozonen uppmättes till rekordhöga 5,8 procent och väntas fortsätta uppåt mot 7 procent senare i år.

"Vi räknar med att ECB reviderar upp sin inflationsprognos och behåller dörren öppen för ett tidigare avslut på stödköpen jämfört med den plan som presenterades i december, så snart den nuvarande krisen avtar", skriver Konstantin Velt, portföljförvaltare på Pimco, i en analys inför räntebeskedet.

Kan bli värre

Han tror dock inte det blir något besked om ett slutdatum för stödköpen redan nu och inte heller några större justeringar av stödköpsvolymerna.

"Den förvärrade geopolitiska bakgrunden fördunklar framtiden och leder till en omvärdering av tillväxtutsikterna", skriver Velt.

Den ekonomiska smällen till följd av den ryska invasionen av grannlandet kan fortfarande bli betydligt värre för eurozonen. I vågskålen ligger bland annat kostnader relaterade till vad som kan bli en ukrainsk flyktingkris och potentiella embargon mot leveranser av rysk naturgas – som i fjol stod för nästan 40 procent av den naturgas som konsumerades i EU för el, uppvärmning och industriproduktion.

Joakim Goksör/TT