USA:S EKONOMI

Trippelhöjning av räntan väntar i USA – minst

Fed-chefen Jerome Powell varslade för att det kan bli ytterligare en trippelhöjning vid det senaste räntebeskedet. Arkivbild. Bild: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Ekonomi (TT)

Blir det ytterligare en trippelhöjning på 75 punkter, eller kan Fed-chefen Jerome Powell dra till med en chockhöjning på 100?

Det förstnämnda verkar mest troligt enligt marknaden när USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) trycker på ränteknappen i kväll.

Vid det senaste räntebeskedet i juni snabbade Fed upp åtstramningstakten ytterligare när centralbanken höjde styrräntan med 75 punkter – den största räntehöjningen på 28 år. Det efter att inflationen hade rusat i väg mer än väntat i USA i maj.

Något som inflationen har fortsatt att göra, när USA:s inflation uppgick till 9,1 procent i juni, jämfört med den väntade inflationstakten på 8,8 procent.

Powells budskap på det senaste mötet var att ytterligare en dubbelhöjning på 50 punkter eller trippelhöjning på 75 var att vänta vid nästa räntebesked nu i juli. Ytterligare en trippelhöjning skulle då leda till en styrränta på 2,25 procent till 2,5 procent, från dagens på 1,50 till 1,75 procent.

Inflationssiffror chockade

Efter förra månadens oväntat höga inflationssiffror har det även spekulerats i att en ännu mer drastisk höjning från Fed kan vara på gång, på 100 punkter – som i så fall skulle vara den kraftigaste höjningen på över 33 år.

– Men då var två av de mest hökaktiga ledamöterna (Christopher Waller och James Bullard), som har talat mest om räntehöjningarna, ute och sade att de i stället trodde på en höjning med 75 punkter, vilket övertygade marknaden och marknadsprissättningarna föll tillbaka, säger SEB:s USA-ekonom Elisabet Kopelman.

Enligt Tiffany Wilding, ekonom på amerikanska kapitalförvaltaren Pimco, är chanserna 50–50 att det blir en höjning med en procentenhet.

"Trots att Fed-guvernören Christopher Waller tonade ner sannolikheten för en höjning på 100 punkter", skriver Tiffany Wilding i en kommentar.

"Kommer att räcka"

Elisabet Kopelman tror däremot att dörren verkar i princip vara stängd för en höjning med 100 punkter denna gång.

– Signalerna från Fed tyder på att det kommer att räcka med 75 punkter. Jag tror inte att de vill chocka marknaden på det sättet.

I samband med det senaste räntebeskedet i juni meddelade centralbanken att den väntade räntan i slutet på 2022 skulle ligga på 3,4 procent, stiga till 3,8 procent vid utgången av 2023 och sedan backa tillbaka till 3,4 procent i slutet av 2024.

Detta utifrån den så kallade "dotplot", en graf som visar hur ledamöterna i direktionen ser styrräntan röra sig framöver.

Svår balansgång

Samtidigt har spekulationerna på Wall Street ökat kring att Fed i stället kommer att börja sänka räntan redan nästa år, något som har sin grund i recessionsoron som växer i USA, skriver The Wall Street Journal.

Det finns även historiska mönster som skulle kunna tala för att Fed börjar sänka räntan redan då, när det sedan 1994 i genomsnitt har gått drygt ett halvår från den sista höjningen till den första sänkningen, enligt Elisabet Kopelman.

– Om vi kommer att se ett snabbt fall i konjunkturen och att vi går in i en tydlig lågkonjunktur, med en snabbt stigande arbetslöshet och att inflationen vänder nedåt – då skulle Fed kunna följa sitt gamla mönster. Om nedgången däremot blir mer utdragen så kan de behöva hålla ut längre – givet hur hög inflationen är.

Det är därför en svår balansgång nu som väntar för Fed, när centralbanken vill stävja inflationen som rusar och samtidigt undvika alltför drastiska åtgärder som kan slå för hårt mot USA:s ekonomi.

Inflationstopp kan vara nära

Men fortsatta räntehöjningar detta år är att vänta – och det kan bli ytterligare en dubbel- eller trippelhöjning även vid nästa möte i september.

Samtidigt finns det tecken på att marknadsprissättningen börjar röra sig bort från sådana kraftiga höjningar när det verkar som att en inflationstopp närmar sig, enligt Elisabet Kopelman.

– Inflationsstatistiken som kommer efter detta möte kommer även att avgöra beskedet vi får i september. Där kan vi förmodligen se en topp i den totala inflationen men troligtvis inte i den underliggande inflationen, vilket också är problematiskt när den också är alldeles för hög.

Beata Wallsten/TT

Fakta

USA:s centralbank har för närvarande dessa möten inplanerade under resten av 2022. I samband med dem presenteras i regel räntebesked.

20–21 september

1–2 november

13–14 december