RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Tecken på att inflationen nått sin topp

Det sjunkande bensinpriset gör analytikerna mer trygga i sin bedömning av att inflationen kommer att falla tillbaka så småningom, enligt Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi (TT)

Att vi nu ser det lägsta bensinpriset på fem månader kan vara ett tecken på att pristrycket toppat – och att inflationen kan lätta längre fram.

Energikrisen i Europa kan dock förvärra läget ytterligare.

Drivmedelspriserna sjunker och på tisdagen kom literpriset på bensin ner under 20 kronors-strecket för första gången på fem månader.

Opec:s beslut att tillfälligt öka oljeutbudet på marknaden under sommaren påverkar priset. Men det finns också andra tecken som tyder på att pristrycket toppat för oljan, enligt Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

Går mot lägre tillväxt

– Det syns fler och fler tecken på att den globala ekonomin går in i en lugnare fas, och då krävs det helt enkelt mindre olja till exporter och produktion och så vidare, säger han.

Priset på andra råvaror har också sjunkit på senare tid, säger Nordea-analytikern.

– Det finns tecken på att pristrycket har toppat och så småningom så bör det också innebära att inflationstrycket lättar, men då tittar vi framåt.

Lägre inflation om ett år

Det är svårt att tajma in när inflationen kan nå sin topp och sedan kunna börja klinga av, säger Isaksson. Nu tyder mycket på att inflationen kommer att fortsätta vara hög resten av 2022 och en bit in på 2023.

Men blickar man framåt så kan man nu skönja konturerna av en lättnad, säger han.

– Vi kan bli mer och mer trygga i vår bedömning att inflationen faktiskt faller tillbaka så småningom.

– Givet den utveckling vi ser nun så ökar sannolikheten för att inflationen blir betydligt lägre om ett år, jämfört med i dag, fortsätter Isaksson.

Elmarknadsröran skymmer sikten

Men det finns en stor osäkerhetsfaktor. Och det är energisituationen i Europa, som påverkas av krigets utveckling i Ukraina, sanktionerna och tillgången till den ryska gasen.

– Energipriserna föll visserligen i juli, och ganska mycket också, 10 procent. Terminspriset på el för hösten och vintern har däremot skenat, säger han.

Elpriset har en ganska stor direkt effekt på inflationen, säger Isaksson, men också en indirekt effekt genom ökade kostnader för produktion och viss transport.

– Terminspriserna är också volatila och hoppar och far mellan veckor, men just nu är de väldigt höga och det drar åt andra hållet vad gäller inflationen.

Martina Karpmyr/TT