DEN AKUTA ELKRISEN

KTH-forskaren: Investera i elnät i stället för att lägga pengar på hög

Lina Bertling Tjernberg, professor i elteknik leder flera studier på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm som rör framtidens energiförsörjning. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Svenska Kraftnäts flaskhalsintäkter borde användas till att stärka elsystemet snarare än att "ligga på hög", anser elforskaren Lina Bertling Tjernberg i en DN-intervju.

– Det är märkligt hur man har hanterat det där och det har gjort mig väldigt frustrerad, säger hon och pekar bland annat på behovet av att rusta upp kapaciteten i transmissionsnätet.

Även om man ska ha respekt för komplicerade system, har det gått åt fel håll och det går inte att acceptera. Det går inte ens att acceptera det låga elpriset i norra Sverige eftersom det är ett resultat av ett misslyckande i energipolitiken, menar hon.

Samtidigt anser hon att det planerade stödet till hushåll och företag, på cirka 60-90 miljarder från flaskhalsintäkterna, är att strössla på ytan för att det ska kännas bra för stunden. Bättre vore det om pengarna investerades långsiktigt. Frågan får inte glömmas bort bara för att elräkningen inte gör lika ont till våren.

– Det måste ändå vara målet att man så fort vi har en regering väldigt snabbt ser till att sätta igång det här, för vi behöver få till något. Dels kortsiktigt så att vi kan lägga det akuta bakom oss, men också att vi tar fram en ordentlig långsiktig plan. Det behövs en ny energiöverenskommelse, säger Lina Bertling Tjernberg.

Dagens Nyheter: Hon vill vara den sansade i energidebatten: ”Det vore bra att försöka lösa problemet i stället för att bråka”