DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Högt tryck på svenska campingar i sommar

Husvagnar på Bredängs campingplats. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani / TT

Turism (TT)

Svenska campingar går mot rekordår på flera håll i landet. Till och med utländska gäster börjar försiktigt komma tillbaka.

Svenskarna har i år förbokat campingplatser i högre grad än någonsin tidigare, berättar Svensk campings vd Peter Jansson.

– Föregående år var oroligt eftersom man inte visste före den 12 juni om det fanns möjlighet att resa inom Sverige överhuvudtaget. I år har vi vetat att vi kan det, vilket gjort att bokningsläget sett bättre ut under lång tid, säger han.

De campingplatser som TT har pratat med har mellan 29 procent och cirka 50 procent fler bokningar än föregående år.

– Vi har ovanligt mycket bokat, 50-60 procent mer än vanligt enligt min uppskattning. Vi märkte av redan i februari att folk började boka, vilket är ovanligt tidigt, säger Micke Mathiasson som äger Båstad camping tillsammans med Nilla Mathiasson.

Tufft vid norska gränsen

Även år 2020 blev ett rekordår för vissa campingaktörer när resor väl tilläts. Men det finns variationer i landet, där vissa tappade stort på det minskade antalet utländska gäster och riskerar att göra det i år igen.

– Mest drabbade är alla campingplatser längs den norska gränsen, från norra Bohuslän upp till Västerbotten. De tappar mycket på minskat antal norska gäster och de kompenseras inte av ökat antal svenska gäster på samma sätt som vissa andra regioner, säger Peter Jansson.

Men på Båstad camping gläds Micke och Nilla Mathiasson åt att en del danskar och tyskar, som är deras största målgrupper bland utländska gäster, har börjat boka platser i sommar.

Hos Pite havsbad har man sett en ökning av utländska gäster från Nordnorge som har börjat boka campingplatser sedan någon vecka tillbaka.

– Nu kombineras en trend med ökat antal gäster från från Sverige och att norrmännen kommer tillbaka. De norska turisterna är viktiga för handeln och de väljer camping framför stugor i högre grad än svenskar, så det är roligt att de får vaccinpass och kan komma hit nu, säger Tobias Lindfors, ägare och vd för Pite havsbads koncern.

Naturligt låg smittrisk

Campingägarna som TT har pratat med är alla ense om att det går bra att hålla campingplatserna coronasäkra, trots ökat antal gäster.

– Vi har en yta på 65 hektar mark, det motsvarar ungefär 120 fotbollsplaner. Så det är en stor yta som gästerna är utspridda på. Vi kör också med automatisk incheckning och våra campingvärdar informerar om restriktionerna och ser till att hålla avstånd, säger Tobias Lindfors.

Vissa saker har man fått tänka om kring, berättar Nilla Mathiasson:

– I stället för liveframträdanden med musik så har vi en trubadur som går runt bland gästerna ute på campingen och spelar, säger hon.

Matilda Träff/TT

Fakta

År 2020 hade svenska campingplatser 12 818 862 gästnätter totalt. Det var en minskning med 24 procent jämfört med föregående år.

Minskningen förklaras framförallt av att svensk camping hade 580 000 internationella gästnätter 2020, vilket kan jämföras med 4,26 miljoner föregående år.

Källa: Svensk camping