ELKRISEN

Granskning av Sydvästlänken: ”Svk tog inte riktigt höjd för risker”

Bild: Johan Nilsson/TT

Miljardsatsningen på Sydsvästlänken försenades med drygt sex år. Nu visar en granskning från Statskontoret att Svenska Kraftnät (SvK) satte igång projektet under press och utan att ta höjd för vissa risker, skriver Ny Teknik.

Elförbindelsen Sydvästlänken mellan Närke och Skåne är SvK:s största investering hittills på 7,5 miljarder kronor. Tanken var att hela sträckan skulle ha tagits i drift 2015. Men den södra delen, som byggdes med en ny likströmsteknik gick inte igång förrän sommaren 2021, drygt sex år försenat.

Nu visar Statskontoret i en färsk utvärdering att Svenska Kraftnät kompromissade med sin kravlista vid upphandlingen av leverantör till förmån för att komma igång snabbt och nå målet om ökad konkurrens.

Det framgår också att SvK valde att upphandla en obeprövad tekniklösning i den södra delen, som kallas HVDC VSC, och saknade tillräcklig erfarenhet eller rutiner för att effektivt driva projektet framåt.

– Svenska kraftnät tog inte riktigt höjd för utmaningar och risker. Sydvästlänken var då en unik anläggning sett till teknik och omfattning. Det fanns ingen anläggning i världen som motsvarade Sydvästlänkens effekt och spänningsnivå och teknik, säger Emeli Mårtensson, utredare på Statskontoret, till Ny Teknik.

Det framgår även att alla funktioner som ursprungligen planerades ströks i anläggningen.

NyTeknik: Granskar jätteprojektet Sydvästlänken: ”Svk tog inte riktigt höjd för risker”