ELEKTRIFIERINGEN

Ford satsar nya miljarder på elbilsfabiker

Den kommande elbilsmodellen Ford F-150 Lightning. Bild: Ford/AP/TT

Ekonomi (TT-Reuters)

Amerikanska biljätten Ford och den sydkoreanska batteritillverkaren SK Innovation ska satsa runt 100 miljarder kronor på elbilstillverkning i USA, uppger företagen.

Ford satsar på att mellan 40 och 50 procent av alla deras nytillverkade bilar år 2030 ska vara elbilar, en höjning av tidigare målet 40 procent. För att nå det satsar de två företagen 11,4 miljarder dollar, motsvarande runt 100 miljarder kronor, på fyra fabriker i Tennessee och Kentucky.

En av fabrikerna ska från 2025 tillverka en el-version av märkets F-150, de andra tre ska tillverka batterier till elbilar. Sammanlagt 11 000 nya jobbtillfällen skapas, enligt Ford.

Satsningen, som från Fords sida är på sju miljarder dollar och sägs vara dess största i sin över hundraåriga historia, går utöver de redan utlovade 30 miljarder dollarna på elbilstillverkning. Det område i Tennessee där såväl bil- som batterifabrik ska byggas är enligt Ford tre gånger så stort som den nuvarande jättefabriken och huvudkontoret i Dearborn, Michigan.

SK Innovation producerar sedan tidigare bilbatterier till Ford och Hyundai och har fabriker i bland annat USA och Sydkorea. Företaget uppger att de fabrikerna ska kunna nå en årlig produktionskapacitet på 150 GWh. I dag når man i sina fabriker en årlig kapacitet på 40 GWh.

De första exemplaren av den ny elektriska F-150-modellen ska börja säljas nästa år.