DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Färre nya bilar på grund av kriget

Färre nya bilar än beräknat i den svenska vagnparken framöver. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi (TT)

Det blir färre nya bilar som registreras i år, enligt en uppdaterad och sänkt prognos från Mobility Sweden, som tidigare kallade sig Bil Sweden.

"Vi sänker nu årets prognos från 325 000 personbilar till 310 000 och för lätta lastbilar från 44 000 till 40 000 fordon. Den nya prognosen präglas av fortsatt hög osäkerhet kopplat till konsekvenserna av Rysslands krig i Ukraina och nya covidutbrott i Asien, inte minst hur produktion och leveranser påverkas" skriver Mattias Bergman, vd på Mobility Sweden, i ett pressmeddelande.

Efterfrågan hos bilköparna på nya fordon är dock god, men utbudet innebär en flaskhals, med långa leveranstider.

Tidigare har Mobility Sweden trott att halvledarbristen skulle lätta något under det andra halvåret i år. Men i och med kriget i Ukraina så påverkas de globala värdekedjorna, och vändningen kommer därför senare.

Ytterligare ett orosmoment är inflation och höjda priser.

"En annan farhåga är att kombinationen av produktionsstörningar, höjda priser på insatsvaror, höjda energi- och transportpriser tillsammans med en försvagad krona riskerar att både leda till högre produktkostnader, men även påverka fordonstillverkarnas tilldelning av fordon till den svenska marknaden" skriver Mattias Bergman.