RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Bred prisuppgång kan tvinga Riksbanken agera

Pengarna tappar i värde. Arkivbild. Bild: Martina Holmberg / TT

Ekonomi (TT)

Nu kommer inflationen på betydligt bredare front.

Bedömare anar att Riksbanken kan behöva höja räntan tidigare.

Inflationstakten avtog en aning i januari, men ligger kvar på höga nivåer. Lägre elpriser kommer som en lindring, men nu tar en bredare prisuppgång vid. Stigande drivmedelspriser bidrog till att hålla inflationen uppe, liksom stigande priser på bilar. Även mat, restaurang- och logitjänster och möbler blev dyrare samt boendekostnader.

Ovanpå det är det ett allt högre tryck på arbetsmarknaden med förmodat högre löner, enligt Susanne Spector, chefsanalytiker på Nordea.

– Det är ett betydligt bredare pristryck i svensk ekonomi. Det här utmanar Riksbankens syn på inflationen, säger hon.

Enligt ny statistik från SCB landade inflationen, prisförändringarna på årsbasis på 3,9 procent, ungefär i linje med bedömningarna inför. I december låginflationstakten på 4,1 procent, enligt måttet KPIF.

Betydligt högre

Däremot var prisuppgången betydligt högre än prognoserna, rensat för energipriserna. Då steg inflationen från 1,7 till 2,5 procent.

– Det var betydligt högre än väntat, säger Spector.

Det är också ett mått som Riksbanken tittar extra noga på. Än så länge har Riksbanksledningen mest viftat bort inflationshotet som en tillfällig effekt av de höga elpriserna.

– Det här innebär att det inte går att utesluta att även Riksbanken får byta fot, som även USA:s centralbank gjort och ECB börjat göra, säger Susanne Spector.

Påminner om USA

Hon tycker sig nu se en liknande diskussion här i Sverige som USA hade förra sommaren, innan priserna stack i väg på bredare front.

– Vi kan komma att gå i amerikanska spår, om än senare, säger hon.

USA har nu en inflation på runt sju procent och en centralbank som flaggat för flera räntehöjningar i år.

Svenska Riksbanken har hittills sagt att styrräntan ska höjas andra halvåret 2024.

Olle Lindström/TT

Susanne Spector, chefsanalytiker på Nordea. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT