STORMAKTEN KINA

Kinas tillväxt bromsar in

Investeringarna i Kinas byggsektor avtar, vilket bidrar till en stagnerande tillväxt. Arkivbild. Bild: Ng Han Guan/AP/TT

Kina (TT-AFP-AP)

Kinas ekonomiska tillväxt avtog under årets tredje kvartal.

Världens nästa största ekonomi växte med 4,9 procent jämfört med samma period förra året, en nedgång från 7,9 procent det föregående kvartalet, enligt landets officiella siffror.

Tillväxten hamnar därmed strax under förväntningarna, som låg på 5,0 procent, enligt AFP:s sammanställning av tillfrågade analytiker.

Återhämtningen från coronapandmin är "instabil och ojämn", enligt landets nationella statistikbyrå.

Tillverkningsindustrin och byggsektorn försvagades under det tredje kvartalet, som sträcker sig från juli till september. Detaljhandeln växte med 4,4 procent, vilket får ses som ett steg framåt, då den var nere på 2,5 procent i augusti.

Ekonomer tror att Kinas inbromsande tillväxt bland annat beror på det senaste årets politiska åtstramningar för bland annat fastighetssektorn, som står för miljontals jobb.

Den kinesiska fastighetsjätten Evergrande Group kämpar med en enorm skuldkris, vilket har väckt farhågor om spridningseffekter. Ekonomer har dock betonat att det inte råder något stort hot mot de globala finansmarknaderna.