DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Krisdrabbade Evergrande betar av småskulder

Ett av fastighetsjätten Evergrandes många bostadshus i Kina. Bilden är tagen i Peking. Arkivbild. Bild: Ng Han Guan/AP/TT

Ekonomi (TT)

Krisdrabbade Evergrande har gjort upp om att betala räntor som förfaller till betalning på torsdag med inhemska fordringsägare.

Men den akuta likviditetskrisen i Kinas näst största fastighetsutvecklare är långt ifrån över.

Evergrandes uppgörelse med kinesiska fordringsägare gäller räntor på totalt 232 miljoner yuan (drygt 300 miljoner kronor), som förfaller till betalning på torsdag, rapporterar nyhetsbyråer med hänvisning till en rapport från Evergrande till Shenzhenbörsen.

När betalningen ska ske, om långivarna pressats till eftergifter eller om betalningen görs med andra typer av tillgångar än likvida medel framgår inte. I rapporten omnämns inte heller räntebetalningen på 83,5 miljoner dollar (cirka 720 miljoner kronor) på obligationslån i dollar från utländska långivare som också förfaller till betalning på torsdag, rapporterar Reuters.

Nedåtriskerna har ökat

Totalt ska Evergrande bara i september betala 129 miljoner dollar och under fjärde kvartalet förfaller betalningar för sammanlagt 486 miljoner dollar, enligt en rapport gjord av Eugenia Victorino, chefsstrateg för Asien på storbanken SEB.

"Nedåtriskerna för Kinas tillväxtutsikter har ökat. Även om vi inte förväntar oss att Evergrandes likviditetsfrågor blir en systemrisk så är effekterna inte triviala", skriver hon.

Oron kring Evergrandes kris präglade handeln på börserna i Kina på onsdagen, medan handeln på Hongkongbörsen – där Evergrandes aktier är noterade – hade stängt för helgdag.

Evergrandes Frankfurtnoterade depåbevis lyfte dock med över 20 procent efter beskedet om uppgörelsen om räntebetalningar.

Koncernledningen i Evergrande flaggade för likviditetsproblem tidigt i somras och oron för att det ska sluta med inställda betalningar och en skuldrekonstruktion där långivare tvingas gå med på stora nedskrivningar har tilltagit i september.

Manar till lugn

Leverantörer och anställda riskerar också att drabbas, när räkningarna samlas på hög och löner inte betalas ut i tid i krisen. I ett brev till företagets anställda har grundaren och styrelseordförande Xu Jiayin försökt mana till lugn och försäkrat att Evergrande kommer att "ta sig ur denna mörka stund", enligt statligt ägd kinesisk media.

Bland bedömare går meningarna isär vad gäller risken för spridningseffekter.

OECD:s chefsekonom Laurence Boone sade i tisdags att hon ser risken för en systemkris – som finanskrisen efter Lehman Brothers kollaps 2008 – som liten. Hon räknar med att kinesiska myndigheter har resurser för att hantera den finansiella chock som skulle drabba marknaden om Evergrande skulle gå omkull, även om vissa enskilda företag och individer kan drabbas hårt.

"Sverige är långt ifrån Kina"

Riksbankschefen Stefan Ingves gör en likartad bedömning och tonar ned risken för eventuella spridningseffekter till Sverige.

– Jag har svårt att se att det här skulle leda till några enorma förvecklingar i den globala ekonomin. Det här är i allt väsentligt en kinesisk fråga som man har att hantera inom den kinesiska ekonomin, sade han till journalister i tisdags.

– Det är svårt att se att just den här episoden i den typen av ekonomi (Kina) skulle fortplanta sig till Sverige. Sverige är långt ifrån Kina när det gäller detta och i Kina har man fortfarande en valutareglering, så det är svårt att föra pengar in och ut, tillade han.

Joakim Goksör/TT

Fakta

Evergrande är Kinas näst största fastighetsutvecklare, med över 200 000 anställda, och huvudkontor i Shenzhen. Konglomeratet – där bland annat den Trollhättan-baserade elbilsutvecklaren Nevs ingår – tyngs av ett skuldberg på över 300 miljarder dollar, motsvarande cirka 2 600 miljarder kronor.

Rådgivare har anlitats av Evergrande för att analysera skuldberget, vilket ses som ett första steg mot en skuldrekonstruktion. Myndigheter har även bifallit Evergrandes begäran om uppskov på en rad betalningar i september och ratinginstitut har sänkt kreditbetyget.

Evergrandes Hongkong-noterade aktie har till följd av den akuta likviditetskrisen rasat med 85 procent sedan årsskiftet.

Bland storägarna finns bland annat storbanken HSBC och fondförvaltaren Blackrock – som båda ökat sitt innehav i Evergrande-aktier under året. Schweiziska UBS är en annan stor utländsk ägare, som ökade sitt innehav i Evergrande så sent som i maj.

Källa: Reuters