Tre dömda i Allra-målet efterlysta av polisen

Tre män som dömts för mutbrott och trolöshet mot huvudman är efterlysta av polisen, däribland Allras tidigare vd Alexander Ernstberger. Arkivbild. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

Ekonomi (TT)

Tre av de fyra männen som dömdes i Allra-målet är efterlysta av polisen. Det är en direkt följd av att hovrätten bedömde att de skulle häktas, och att de ännu inte infunnit sig.

– Om hovrätten kommit fram till att en person ska häktas är det för att de bedömer att det finns en chans att personen ska fly, säger pressansvarig Niklas Ahlgren på Ekobrottsmyndigheten (EBM).

Att de tre personerna inte har infunnit sig behöver inte betyda att de håller på att fly, men ofta inställer sig personer vid häktet på egen hand, säger Niklas Ahlgren.

Alexander Ernstberger, tidigare vd för Allra, är efterlyst sedan hovrättsdomen kom vid 10-tiden på torsdagen.

Även medgrundaren till Allra och vd:n för Oak Capital – bolaget som mäklade den brottsliga affären med Allra – har efterlysts eftersom inte heller de har kunnat häktas.

Den fjärde mannen, en tidigare fondförvaltare inom Allra, har fått reseförbud och måste omedelbart lämna in sitt pass till polisen. Underlåter han att göra det blir även han efterlyst.

– I det här fallet har de tre blivit efterlysta men hur vi arbetar med detta kommer jag inte att kommentera, säger Mats Eriksson vid polisen i Stockholm.

Stockholmspolisen kommer att samarbeta med Ekobrottsmyndigheten för att hitta de tre männen som är dömda för grovt mutbrott, grov trolöshet och som dessutom dömts att betala skadestånd på nära 170 miljoner kronor till Pensionsmyndigheten.

Enligt uppgift till Svenska Dagbladet befinner sig två av de fyra männen utomlands.

Tea Oscarsson/TT