USA:S EKONOMI

USA:s detaljhandel bromsar in

Inflationen stiger i USA. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Ekonomi (TT-Reuters)

Detaljhandeln bromsade in mer än väntat i USA i maj, visar statistik från handelsdepartementet. Nedgången blev 1,3 procent, medan analytiker i snitt hade räknat med en nedgång på 0,8 procent enligt en Reutersenkät.

Samtidigt visar statistiken hur konsumtionen börjar förändras i USA i takt med att pandemirestriktioner tas bort sedan över hälften av befolkningen nu är fullt vaccinerad. Konsumtionen roterar tillbaka till resor, hotellrum, restaurangbesök och underhållning från att under tidigare i pandemin varit betydligt mer fokuserad på prylar, elektronik och heminredning.

Rapporten visar samtidigt att detaljhandeln i april ökade med 0,9 procent enligt reviderade tal. Tidigare låg beräkningen på en oförändrad detaljhandelsnivå i april.

Enligt en separat rapport från USA:s arbetsmarknadsdepartement steg producentpriserna i maj med 0,8 procent mot månaden före och med 6,6 procent i årstakt. Det var något mer än väntade 0,6 respektive 6,3 procent.

I april ökade producentpriserna i årstakt med 6,2 procent.

I förra veckan redovisade arbetsmarknadsdepartementet en inflation i årstakt i USA på 5 procent, med en kärninflation på 3,8 procent.

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), som lämnar räntebesked på onsdag, har 2 procent som inflationsmål, men har hittills sagt att de räknar med att den höga inflationen just nu är tillfällig och väntas inte justera vare sig nollräntan eller i det stora stödköpsprogrammet.

Rättad version: Förtydligar att den nya prisstatistiken handlar om producentpriserna.