ENERGIPRISERNA
Rekordfyllt "vattenbatteri" pressar elpriset
Sverige fullkomligen badar i el - bokstavligen. Vattenmagasinens nivåer är unikt höga, innan vårfloden kommit igång.
"Jättebra" på ett vis. Men det riskerar lönsamheten i hela branschen när priserna pressas, enligt branschorganisationens analytiker.
Vattenkraften är Sveriges elektriska ryggrad och står för den största delen av svensk elproduktion. Så när vattenmagasinen är välfyllda är det förstås bra, det pressar elpriset för konsumenterna.
Men det börjar också bli allt mer problematiskt, enligt elproducenternas branschorganisation Energiföretagen.
– Lönsamheten riskerar att förtvina, säger Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker på Energiföretagen.
"Extremt stor skillnad"
Normalt bottnar nivån i vattenmagasinen så här års på 20 procent innan vårflodens ankomst fyller på – vatten som ska producera elkraft under kommande vinter.
I år har bottennivån vänt på rekordhöga 50 procent. Det kan översättas till cirka 10 TWh mer energi än vanligt, vilket motsvarar ungefär en femtedel av vad all svensk kärnkraft producerar på ett år.
– Det är en extremt stor skillnad mot hur det brukar vara, säger Thorstensson.
En förklaring är vårfloden startat tidigare, det har varit varmare än normalt, vilket kan göra att resterande vattentillrinning blir lägre. Men en annan viktig orsak är all vindkraft som kommit till de senaste åren. Då behövs mindre vattenkraft, vattnet kan sparas likt ett gigantiskt batteri.
– Det är jättebra. Men konsekvensen är också att så länge kraft låses in (kan inte transporteras söderut i tillräcklig omfattning) så kommer lönsamheten att förtvina och det kommer på längre sikt påverka reinvesteringsviljan, säger Thorstensson.
Ökad osäkerhet
En annan effekt blir att vatten därmed tvingas släppas ut vid sidan om utan att passera turbinerna – vattenmagasinen får inte bli för fulla.
Svaret är som upprepats länge, mer elnät.
– Vi måste ju kunna få ut kraften därifrån.
Det skulle vara till gagn både för producenter i norr och förbrukare i södra Sverige som betalar betydligt högre elpris, enligt Thorstensson.
Alternativet, för eltillverkarna i alla fall, är betydligt mer elförbrukning i Norrland. Och det finns som bekant stora elintensiva industrisatsningar aviserade, men osäkerheten har ökat, bland annat har LKAB skjutit en del planer på framtiden, och Northvolt gick i konkurs. Även i ett bredare perspektiv i hela landet har elförbrukningen inte alls ökat, inte ännu i alla fall, trots allt tal om ökad elektrifiering.
Konsekvensen av det är att elexporten stadigt når nya rekord.
Olle Lindström/TT