DEN SVENSKA BESÖKSNÄRINGEN

Uteblivna norska turister slår hårt mot camping

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Campingbranschen stod sig förhållandevis väl under 2020, enligt siffror från SCR Svensk Camping. Men läget skiljer sig mycket åt i olika delar av landet. Daftö Resort i Strömstad drabbas hårt när de norska turisterna uteblir, skriver Besöksliv.

När svenskarna turistar på hemmaplan har camping och stugboende blivit mer populärt. Under juni-augusti 2020 var camping Sveriges största semesterboende och inför sommaren ser intresset ut att fortsätta öka.

– Vi hade campingplatser som gjorde rekordår förra året, samtidigt som andra gjorde sin sämsta sommar någonsin. En av de viktigaste orsakerna till skillnaden är att de utländska gästerna har uteblivit, säger Peter Jansson, tf vd SCR Svensk Camping, till Besöksliv.

Daftö Resort i Strömstad har påverkats mycket av att den norska gränsen stängde och gästerna tvingades avboka förra sommaren.

– Vi hade 70 procent utländska gästnätter före pandemin och de allra flesta är norrmän. Strömstad har 13 000 invånare så att satsa på en lokal marknad är svårt – vi är beroende av tillresande. Före pandemin omsatte vi 90 miljoner kronor per år, och under 2020 tappade vi 55 procent, säger Lena Kempe, vd för Daftö Resort, till Besöksliv.

”Vi är beroende av tillresande”