EU överens om skärpta regler för storföretag

För att bekämpa skatteflykt är EU-parlamentet och medlemsländerna överens om skärpta skatteregler för multinationella företag Arkivbild. Bild: Christoph Soeder/AP/TT

Ekonomi (TT-AFP-Reuters)

För att bekämpa skattesmitning har EU-parlamentet och medlemsländerna kommit överens om skärpta krav på multinationella företag att redovisa sina vinster och skatter.

Lagförslaget tvingar stora multinationella företag – med en årlig omsättning på över 750 miljoner euro, motsvarande nästan 7,6 miljarder svenska kronor – att offentliggöra sina vinster och hur mycket skatt de betalar, både inom unionen och i länder som är klassade som skatteparadis av EU.

Förslaget lades fram av EU-kommissionen 2016 och syftar till att bekämpa skatteflykt. Förhandlare från EU-parlamentet och medlemsländerna är nu överens, men lagförslaget måste formellt klubbas igenom i parlamentet och av EU:s ministerråd innan det träder i kraft.

Men flera kritiker anser att åtgärderna är för lama och ger de nya reglerna tumme ner.

"De kommer inte att gälla för de flesta företag och skattesmitningen kommer att fortsätta", skriver anti-korruptionsorganisationen Transparency International på Twitter.

Biståndsorganisationen Oxfam säger att många av världens skatteparadis enligt dem inte finns med på EU:s lista och att dessa därmed är fortsättningsvis kommer att undgå granskning.

Från EU-håll framhåller man dock att de nya reglerna leder till ett rättvisare skattesystem.

"Dessa åtgärder för ökad skattetransparens kommer att bidra till att säkerställa att multinationella företag betalar sin beskärda del", säger den spanska EU-parlamentarikern Ernest Urtasun, som tillhör De gröna och som har varit med och förhandlat fram överenskommelsen.