KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Kärnkraftsverkens drifttid kan förlängas 20 år

Forsmark och Ringhals kan med investeringar och upprustning leverera el i ytterligare 20 år, enligt Vattenfall. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Drifttiden för de totalt fem reaktorerna i kärnkraftverken Forsmark och Ringhals kan komma att förlängas från 60 till 80 år, enligt ett inriktningsbeslut från ägarna. Det skulle möjliggöra produktion in på 2060-talet.

"Kärnkraft kommer under många årtionden att spela en viktig roll i den svenska elproduktionen och det är därför av största vikt att investera inte bara i ny kärnkraft, utan även i våra befintliga reaktorer", säger affärsområdeschef Torbjörn Wahlborg i ett pressmeddelande från Vattenfall.

"Efter de omfattande moderniseringar som tidigare gjorts ser vi goda förutsättningar att förlänga drifttiden med ytterligare upp till 20 år."

Nu väntar en "fördjupad utredningsfas" med bland annat kostnadsberäkningar och riskanalys.

Investeringar på uppskattningsvis 40 till 50 miljarder kronor behövs för utbyte och renoveringar av system och komponenter i anläggningarna.

20 års extra drifttid skulle ge ett tillskott av el på sammanlagt över 800 terawattimmar, vilket motsvarar sex år av dagens svenska elförbrukning.