DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Fortsatt minskning av konkurser

Bild: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi (TT)

Konkurserna minskar i de flesta branscher – både jämfört med i maj i fjol och i maj 2019, före pandemin.

Men sårbarhet i vissa branscher kan bryta den positiva trenden.

I maj minskade konkurserna med 26 procent, jämfört med maj 2019, enligt ny statistik från kreditupplysningsföretaget UC. Inom, i pandemin, hårt drabbade branscher som detaljhandeln och transportbranschen var minskningarna 34 procent respektive 38 procent.

"Att konkurserna inom de flesta branscher fortsätter att minska jämfört med i fjol är inte förvånande, utan en följd av olika åtgärder och stödpaket. Men vad som är intressant är att siffrorna inom flera stora och hårt drabbade branscher i nuläget är lägre än innan pandemin", säger Richard Damberg, ekonom på UC, i ett pressmeddelande.

Hotell- och restaurangbranschen sticker ut. Jämfört med maj i fjol minskar konkurserna med 24 procent. Men jämfört med maj 2019 har de ökat med 32 procent.

Trots den positiva trenden på många håll finns en sårbarhet hos många företagare som har haft en ansträngd ekonomi under lång tid, som hållit sig flytande med stödåtgärder och kommer att behöva betala av skatteskulder som byggts upp under pandemin.

"De lättnader som branschen hittills tagit del av kan leda till en baksmälla", säger Richard Damberg, som ser en risk för att konkurserna i vissa branscher, som detaljhandeln och hotell- och restaurangbranschen, framöver åter börjar öka.