BROTTSBEKÄMPNINGEN

Så ska bankerna begränsa telefonbedrägerier

Hans Lindberg, vd Svenska Bankföreningen, efter mötet med företrädare för regeringen i februari. Arkivbild. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Ekonomi/Brott (TT)

Bankerna vill kunna fördröja kontotransaktioner för att försvåra för bedragare som försöker lura till sig privatpersoners pengar.

I dag ska storbankerna återkomma till regeringen med förslag till åtgärder för att stoppa eller begränsa de uppmärksammade telefonbedrägerierna. Inför mötet har Bankföreningen skickat ett brev till regeringen med förslag till åtgärder, rapporterar SVT Nyheter.

Bland annat föreslår Bankföreningen en effektivare tillämpning av dispositionsförbudet, så att de kriminella inte hinner föra undan pengarna när brott upptäcks – ett så kallat lagstadgat skyndsamhetskrav.

Det var efter SVT:s Uppdrag granskning uppmärksammade program i vintras där tittarna närmast i realtid kunde följa telefonbedragarna, som statsminister Ulf Kristersson (M) kallade till sig bankerna för cirka tre månader sedan. Nu är det dags för storbankscheferna och Bankföreningen att berätta vilka åtgärder de kan vidta för att begränsa bedrägerierna.