AI OCH AUTOMATISERING

AI springer ifrån Sverige – investeringar krävs

Anna Wikland, chef för Google i Sverige, säger att Sverige kan ta lärdom av länder som Danmark och Finland där utgångsläget för AI är starkare. Arkivbild. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SVD/TT

Ekonomi (TT)

Generativ AI kan öka Sveriges årliga BNP med 500-550 miljarder kronor om tio år, enligt en rapport som gjorts på uppdrag av Google.

Men bättre förutsättningar krävs för att den svenska välfärden ska gynnas av de ekonomiska fördelarna som kommer med AI, enligt Anna Wikland, Sverigechef på Google.

Rapporten konstaterar att Sverige har halkat efter på flera områden inom generativ AI – som innovationsnivå, nationell strategi och tillgång på expertis. Genom att öka AI-kompetensen, främja innovation och skapa ett stödjande regelverk kan Sverige stärka sin konkurrenskraft.

"Vi kan ta lärdom av länder som Finland och Danmark, där företags AI-upptag är mer omfattande och utgångsläget är starkare på flera områden där strategiska insatser gjorts", säger Wikland i ett pressmeddelande.

Rapporten visar även att 68 procent av svenska jobb, motsvarande cirka 3,6 miljoner arbetstillfällen, kan kompletteras av AI.

Rapporten bygger på marknadsundersökningar, offentliga data och tredjepartsdata från Google.