DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Fackförbund begärde fler i konkurs i fjol

Fackförbundet Unionen begärde fler företag i konkurs förra året jämfört med 2022. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Arbetsmarknad (TT)

De dåliga tiderna har medfört att antalet konkurser ökat. Det avspeglas också i att fackförbundet Unionen förra året begärde 70 företag i konkurs. 2022 var antalet 42, skriver Unionens medlemstidning Kollega.

Att fackförbund begär företag i konkurs är sammankopplat med den statliga lönegarantin som ersätter löner upp till tre månader bakåt, räknat från ansökan. När arbetsgivare dröjer med att själva begära företaget i konkurs griper därför facket in för att säkra medlemmarnas löner.

Att arbetsgivare väntar med konkursen kan bero på att de i det längsta hoppas kunna rädda företaget och ordna finansiering.

– Det förekommer också att små arbetsgivare saknar kunskap om vilka skyldigheter de har. Andra är oseriösa och struntar helt enkelt i sina skyldigheter, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen, till Kollega.

Enligt tidningen gick 1 110 företag i konkurs i januari i år. Det är en ökning med 57 procent jämfört med januari förra året.