DEN SVENSKA EXPORTEN

Exportlyft i Mellanöstern trots koranbränningar

Trots prostersterna mot koranbränningarna i Sverige var Mellanöstern den snabbast växande exportmarknaden för svenska företag 2023. Bild: AP

Ekonomi (TT)

Förra årets koranbränningar i Sverige skapade stor ilska i den muslimska världen.

Trots detta var Mellanöstern den snabbast växande exportmarknaden för svenska företag 2023, enligt Business Sweden.

– Vi ska inte sticka under stol med att det var en viss påverkan under den perioden, och vi var också själva väldigt oroliga för att det skulle eskalera. Nu blev det inte så utan situationen hölls på en viss nivå och svenska företag var en viktig kugge att bära bilden av Sverige, säger Maha Bouzeid, regionchef för Mellanöstern vid Business Sweden, som har analyserat fjolårets exportdata från Statistiska centralbyrån.

Tillväxten i Mellanöstern har varit stabil i många år, men i fjol – som totalt sett var ett svagt tillväxtår – låg regionen högre jämfört med resten av världen, enligt Bouzeid.

"Starkt lysande stjärna"

Regionens exportmarknad växte totalt med 11 procent, vilket kan jämföras med till exempel Nordamerika, som vanligtvis är en stark marknad för Sverige, med 7 procent.

– Mellanöstern var verkligen en starkt lysande stjärna under 2023 trots de konflikter som har förekommit och det tycker jag är viktigt att lyfta fram, säger Bouzeid.

Exporten drivs av den gröna omställningen – där Sverige har lösningar att erbjuda, enligt Bouzeid.

– Man har sett mer investeringar, starka ambitioner i de här länderna mot att nå en mer hållbar ekonomi.

Situationen i Röda havet

Koranbränningarnas effekter tror Bouzeid man kan lägga bakom sig. Men ett nytt problem har tornat upp sig: attackerna mot fartyg i Röda havet.

Hittills är påverkan på den svenska exporten begränsad, enligt Bouzeid. Främst handlar det om försenade leveranser.

– Om det är så att den här situationen eskalerar och blir mer långvarig så kommer vi ha ett annat läge och det kan bli ett större problem, säger Bouzeid men framhåller att man fortfarande ser en stabil exportutveckling i regionen.

Sofie Fogde/TT