RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Vice riksbankschefen: Räntetoppen nådd

Vice riksbankschefen Per Jansson. Arkivbild. Bild: Mikaela Landeström/TT

Ekonomi (TT)

Räntetoppen är nådd. Det bedömer nu vice riksbankschefen Per Jansson.

"Den senaste tidens utfall i Sverige och omvärlden stärker min bild av att inflationstrycket verkligen är på väg ner", säger Jansson.

Uttalandet kommer i samband med att Jansson talade om det ekonomiska läget hos en av storbankerna i Stockholm under eftermiddagen.

Sedan det senaste penningpolitiska mötet i november har Riksbanken noterat hur inflationstrycket har mattats av och Jansson tror nu på en fortsatt gynnsam inflationsutveckling inför att Statistiska centralbyrån (SCB) presenterar ny inflationsdata på måndag nästa vecka.

Inför de nya siffrorna spås inflationen enligt Riksbankens favoritmått, KPIF, det vill säga exklusive energi, att uppgå till 2,2 procent, det vill säga strax över Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent. Det är i så fall en markant förändring jämfört med novembersiffran som låg på 3,6 procent.

Ser bra ut

”Inflationsutvecklingen ser fortsatt bra ut. Det är mycket välkommet och viktigt så att svenska folket kan få köpkraften tillbaka”, säger Jansson.

Han välkomnar också den förstärkning som har skett av kronan, en dollar kostar numera omkring 10,30 kronor jämfört med över 11 kronor vid månadsskiftet oktober/november.

"Det minskar risken för att inflationen ska bita sig fast på en för hög nivå", säger Jansson om kronans förstärkning.

”Men växelkurser kan svänga snabbt och vi behöver hela tiden vara medvetna om att snabba och ofta svårförståeliga växelkursrörelser kan inträffa, som i sin tur kan påverka inflationsutsikterna”.

Nytt räntebesked i slutet av januari

Nästa direktionsmöte för Riksbanken är nu den 31 januari, flera marknadsaktörer räknar nu med räntesänkningar redan under våren och exempelvis storbanken Nordea ändrade nyligen sin prognos till att tro på en räntesänkning redan i maj med ytterligare fem sänkningar under 2024. Per Jansson slänger dock in en brasklapp:

"Framtiden är alltid osäker. Läget i Sverige och omvärlden är svårbedömt och vi behöver ha beredskap för att inflationen kan bli både högre eller lägre än i vår prognos och anpassa penningpolitiken därefter”, säger han.