DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Varslen ökar – rekordmånga med i a-kassan

Lärarnas a-kassa är en av de som fått störst nytillskott av medlemmar under året. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Arbete (TT)

Tuffare ekonomiska tider får nu fler att se över skyddet vid arbetslöshet.

Under hösten har det varit rusning till a-kassan och antalet medlemmar är nu rekordhögt, visar nya siffror.

I slutet av november uppgick antalet medlemmar till 3,945 miljoner, en ökning med drygt 40 000 sedan årsskiftet.

Siffran är historisk hög och kommer högst troligtvis att bli ännu högre när 2023 ska sammanfattas, konstaterar Tomas Eriksson, kanslichef för Sveriges a-kassor.

– Jag skulle bli förvånad om vi inte ser en tydlig ökning även i december även om det är en julmånad. Det har framförallt ökat under hösten, säger han till TT.

Arbetslösheten stiger

Förklaringen är naturlig, säger Tomas Eriksson. I en ekonomisk allt tuffare tid har även arbetsmarknaden kommit att påverkas. I förra veckan presenterade Statistiska centralbyrån (SCB) nya siffror som visade på att arbetslösheten ökat till 7,9 procent i november. Fram till sista november varslades 68 000 personer om uppsägning, under samma period 2022 var varslen bara 28 000.

– Blir det oroliga tider och kärvare på arbetsmarknaden är det flera som påpekar värdet med att vara med i a-kassan, till exempel olika privatekonomer som brukar lista saker att tänka på.

Stor skillnad

Det är dock skillnader mellan de olika a-kassorna. Medan Akademikernas, Unionens och Lärarnas a-kassa har sett de största ökningarna under året finns det några som till och med backar när det gäller antalet medlemmar, bland dessa märks främst Småföretagarnas och Handelsanställdas respektive a-kassor.

Tomas Eriksson betonar dock att det finns en vinning inte bara för den enskilde individen att vara med.

– Det är ju en väldigt viktig försäkring och är man på arbetsmarknaden bör man ha den. Ju fler som skaffar den, desto bättre för individen men också för samhället i stort. Blir man arbetslös så kan man ändå uppehålla en viss levnadsnivå och även bidra till konsumtionen som ligger till grund för hela samhällsekonomin.

Tobias Österberg/TT

Fakta

Som medlem i en a-kassa kan du få upp till 80 procent av tidigare lön utbetald i ersättning.

Maxbeloppet är satt till 26 4000 kronor per månad före skatt, vilket kan jämföras med den lägre grundersättningen på upp till 11 220 kronor i månaden som den som inte är medlem kan ansöka om.

I Sverige finns 24 olika a-kassor. Dessa liksom arbetslöshetsförsäkringen finansieras av medlemsavgifter, arbetsgivaravgifter och företagarnas egenavgifter.