DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Långtidsarbetslösheten kvar på hög nivå

Av de som var arbetslösa under årets tredje kvartal var drygt en tredjedel långtidsarbetslösa. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

Långtidsarbetslösheten har inte återhämtat sig efter pandemin, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

"Vi ser även en tudelad arbetsmarknad där långtidsarbetslösa inte enbart har svårare att få jobb, utan de som får jobb går dessutom till osäkrare anställningar", säger Charlotta Olofsson, statistiker vid arbetskraftsundersökningarna på SCB i en kommentar.

Under årets tredje kvartal uppgick antalet arbetslösa personer mellan 20 och 64 år till ungefär 350 000. Av dem var drygt en tredjedel långtidsarbetslösa.

Långtidsarbetslösheten ökade kraftigt under pandemin och har legat kvar på en högre nivå också efter pandemin. En stor del av ökningen har skett bland personer födda utomlands utan eftergymnasial utbildning, och särskilt bland kvinnor.

Möjliga förklaringar till det är dels att en stor andel utrikes födda arbetar i den privata tjänstesektorn som drabbades hårt under pandemin, dels att utrikes födda är överrepresenterade bland personer med tidsbegränsade anställningar, skriver SCB.