DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Konkurserna på högsta nivån sedan 90-talet

Antalet konkurser fortsätter öka. Inom handeln minskade dock antalet konkurser. Arkivbild. Bild: Martina Holmberg/TT

Ekonomi (TT)

Konkurserna fortsätter att öka från redan höga nivåer. Fortsätter de i samma takt i december kommer antalet konkurser vara det högsta sedan finanskrisen i början på 90-talet, enligt statistik från affärs- och kreditinformationsföretaget UC.

Under november månad ökade antalet konkurser med 9 procent jämfört med samma period i fjol, enligt UC:s statistik. Totalt sett under året är ökningen hittills 29 procent.

”Vi kommer att få leva med höga konkurstal ett antal månader till, inte minst till följd av ökande arbetslöshet och skatteanstånd från pandemin som återstår att betala och uppgår till en summa på 46 miljarder”, säger UC:s vd Gabriella Göransson i ett pressmeddelande.

Om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer konkurserna under 2023 totalt sett vara det högsta antalet sedan finanskrisen på 90-talet.

"Får vi en högt tilltagande arbetslöshet är detta inte bara något som fördjupar och förlänger lågkonjunkturen ytterligare, utan som också kommer öka på antalet konkurser”, säger Göransson.

Byggindustrin driver på de höga nivåerna, där ökade konkurserna i november månad med 24 procent jämfört med i fjol.

Samtidigt minskade antalet konkurser inom partihandeln med 13 procent under november månad, jämfört med samma period förra året. Också inom transportsektorn och hotell- och restaurang minskade antalet konkurser, med 15 respektive 20 procent.

"Det här är första gången på över ett år som vi ser att trenden brutits och konkurserna faktiskt minskar inom ett flertal större branscher. Vi kan alltid hoppas på att det indikerar en ökad framtidstro från hushållen med färre antal konkurser i framtiden inom detaljhandeln till följd", säger Gabriella Göransson i pressmeddelandet.

Annika Andersson/TT