RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Swedbank: Slut med räntehöjningar

Swedbank tror inte att det blir fler räntehöjningar. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Ekonomi (TT)

Nu har Riksbanken höjt färdigt styrräntan för den här gången, enligt Swedbank. Efter förra veckans räntebesked bedömer Swedbank att Riksbanken ändrar linje. Närmast väntar i stället en räntesänkning i juni.

"Vi hade räknat med att Riksbanken skulle höja styrräntan med 25 punkter, vilket gör att vi nu reviderar ned vår prognos. Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt", säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Swedbank ser nu ett scenario där amerikanska Federal Reserve och Europeiska centralbanken (ECB) inleder sänkningar under andra kvartalet och Riksbanken följer efter och sänker räntan till midsommar.

När det gäller bolåneräntorna bedömer banken att de bundna väntas ligga relativt stabilt i närtid för att senare under prognosperioden sjunka något.

"De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar", säger Andreas Wallström.