DET SVENSKA SKATTETRYCKET

”Okända skatter kostar svenskarna 295 miljarder”

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) borde sänka vissa skatter och slopa andra helt, skriver Lovisa Lanryd på Timbro. Foto: Timbro och Pontus Lundahl/TT
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) borde sänka vissa skatter och slopa andra helt, skriver Timbro. Bild: Pontus Lundahl/TT

De dolda skatterna höjs samtidigt som många medborgare inte känner till att de finns. Det måste vara lätt att veta vad man betalar i skatt, skriver Lovisa Lanryd på Timbro i en debattartikel på Expressen.

Det är viktigt att skattesystemet är transparent så att medborgare vet vad de betalar. Det menar Lovisa Lanryd, projektledare på Timbro, som har tagit fram rapporten ”Dolda skatter”. I den har hon undersökt tre skatter; den allmänna löneavgiften, stämpelskatten och elskatten.

De tre skatterna drar tillsammans in 295 miljarder kronor i intäkter till staten per år, och i flera fall har det förekommit skattehöjningar på senare tid. Men trots det är det många som inte känner till att skatterna finns, enligt Timbros undersökning.

"Det ska vara enkelt att veta vad man betalar i skatt. Då är det viktigt att skattesystemet är transparent. Därför föreslår jag att den allmänna löneavgiften redovisas som en skatt och att resterande arbetsgivaravgifter redovisas på lönespecifikationen. Utöver det föreslår jag att elskatten slopas och att den allmänna löneavgiften sänks”, skriver Lovisa Lanryd i debattartikeln.

Expressen: Svenskarna vet inte hur mycket skatt de betalar