ELKRISEN

Ledare: Höjd elskatt ökar konkurserna

En höjning av elskatten väntar vid årsskiftet. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Vintern står för dörren och med kylan följer högre elpriser. En sänkt elskatt hade underlättat för både företagare och konsumenter, skriver Nya Wermlands-Tidningen i en ledare.

Elskatten kommer att höjas med 9,2 procent vid årsskiftet. Det stod klart i förra veckan när regeringen meddelade att skatten kommer att räknas upp enligt den vanliga indexeringen. Det har tidigare varit tal om att pausa uppräkningen, men nu kommer elkostnaden för konsumenter och företag i stället att öka.

En rimligare åtgärd hade varit att sänka elskatten, skriver Nya Wermlands-Tidningen i en ledare. Tidningen pekar på att en höjd elskatt både bidrar till att öka inflationen och antalet konkurser, samt att en sänkt elskatt hade gynnat elektrifieringen av samhället.

– Högre elpriser spär även på inflationen. Konjunkturinstitutet har konstaterat att sänkt elskatt inte skulle vara inflationsdrivande. Men nu kommer regeringens skattehöjning att bidra till att inflationen blir högre. Snacka om kontraproduktivt! skriver Henrik L Barvå.

Nya Wermlands-Tidningen: Regeringen chockhöjer elskatten