DEN SVENSKA EKONOMIN

S vill införa bankskatt

Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Mikael Damberg. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi (TT)

Socialdemokraterna föreslår en tillfällig skatt på bankernas vinster i sin skuggbudget. Pengarna vill partiet bland annat lägga på ett extra barnbidrag.

De svenska storbankerna har under det senaste året gjort kraftiga vinster när räntorna har stigit. Något som också kommit att ifrågasättas från flera håll.

Nu föreslår Socialdemokraterna i sin skuggbudget att det som partiet anser är övervinster i stället ska tas ut i en tillfällig bankskatt. En sådan skatt skulle inbringa omkring tio miljarder kronor enligt partiets beräkningar.

– Banker ska vara med och bidra och stötta barnfamiljer och ensamstående. Det är helt rimligt, säger Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg på en pressträff.

Italienska banker rasade

Nyligen föreslog högerkoalitionen i Italien en bankskatt där bankernas övervinster skulle beskattas med 40 procent.

Förslaget fick mycket kritik och de italienska bankernas marknadsvärde rasade. Men enligt Mikael Damberg är det inte fråga om någon skatt i italiensk stil.

– Vi har inte föreslagit en italiensk bankskatt. Vi har tittat på andra länder, säger Damberg och nämner bland annat Litauen.

Skatten ska enligt förslaget uppgå till runt 20 procent och tas ut på räntenettot, det vill säga skillnaden mellan det banken tjänar på att låna ut pengar och det den förlorar i form av utbetalda räntor på sparkonton.

Enligt Damberg skulle det på så sätt sätta press på storbankerna att få ned räntenettot.

– Förhoppningsvis kan det leda till en debatt där bankerna ser att de var väldigt snabba med att höja räntorna på lånen, men väldigt långsamma med att höja räntorna på sparkontona.

Extra barnbidrag

TT: Ser du någon risk med att beskatta bankerna extra?

– Jag tycker att det följer samma logik som förra året när hela Europa enades om att energibolagen som gjorde enorma vinster mitt under energikrisen skulle vara med och betala tillbaka lite till vanliga hushåll, säger han.

Pengarna från bankerna vill S i sin skuggbudget i stället lägga på en bred skattesänkning, en extra utbetalning av barnbidraget, höjt underhållsstöd och en "tankrabatt" till bilister i glesbygd.

Enligt förslaget ska bankskatten finnas i ett år.

– Jag hoppas och tror att svensk ekonomi ska börja stabiliseras så att vi inte är i det här läget om något år, och då behöver man inte jobba med den här typen av skatter, säger Mikael Damberg.

Johanna Ekström/TT

Tobias Österberg/TT