USA:S EKONOMI

USA-räntan oförändrad – höjning väntas senare

Räntebesked från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), med chefen Jerome Powell. Arkivbild Bild: Andrew Harnik AP/TT

Ekonomi (TT)

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) lämnar som väntat styrräntan oförändrad. Samtidigt kommer signaler om en höjning före årsskiftet.

Ränteintervallet förblir 5,25–5,50 procent – den högsta nivån i USA på 22 år. Det är den andra gången under Feds tre senaste möten som räntan har lämnats oförändrad.

"De senaste indikatorerna tyder på att den ekonomiska aktiviteten har expanderat i en stabil takt", skriver den amerikanska centralbanken i ett uttalande.

Vid den senaste räntehöjningen i juli beskrevs den som "måttlig".

Fortsatt hög inflation

Efter elva räntehöjningar sedan mars i fjol har inflationen sjunkit kraftigt men den håller sig fortfarande envist över Feds långsiktiga mål på 2 procent, vilket håller kvar pressen för ytterligare åtgärder.

Under en presskonferens efter räntebeskedet betonar den centralbankschefen Jerome Powell vikten av att sänka inflationen.

– Vi är fortsatt fast beslutna att få ned inflationen till vårt mål på 2 procent, säger Powell och framhåller att kampen är långt ifrån över.

Fed är inte helt övertygat om att inflationen är på rätt bana.

– Vi vill verkligen se övertygande bevis för att vi har nått lämplig nivå. Vi ser framsteg och de välkomnar vi, men vi måste se ytterligare utveckling innan vi är villiga att dra den slutsatsen.

Hög ränta blir kvar

Feds beslut att lämna styrräntan oförändrad ska ge ledamöterna mer tid att "bedöma ytterligare information och dess konsekvenser för penningpolitiken", säger centralbanken i uttalandet.

Förutom signaler om en höjning senare i år visar även Feds prognoser att den höga räntan blir kvar långt in under nästa år. Endast två räntesänkningar väntas under 2024, vilket är en minskning från de fyra som det aviserades om redan i juni.

Feds nästa räntemöte äger rum den 1 november. Årets sista möte hålls i december.