RÄNTAN OCH INFLATIONEN

ECB höjer räntan – ”Lättare för Riksbanken följa efter”

ECB-chefen Christine Lagarde lämnar nytt räntebesked. Arkivbild. Bild: Michael Probst/AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Europeiska centralbanken höjer sina styrräntor med 0,25 procentenheter. ”Det blir enklare för Riksbanken att motivera en räntehöjning nästa vecka”, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

– En mjuk höjning, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

Han tror att det dämpar behovet av räntehöjningar från Riksbanken senare i höst.

Det var in i det sista oklart om det ens skulle bli en räntehöjning från ECB på torsdagen. Men när höjningen kom levererades den med silkesvantar.

– Det var ovanligt ovisst inför det här beslutet, verkligen 50-50. Nu höjde de, men de ger signaler i beskedet som marknaden tolkar som att de är klara med räntehöjningarna, säger Torbjörn Isaksson.

Lite överraskad

Seniorekonomen Robert Bergqvist var lite överraskad av ECB-höjningen.

– Vi trodde att förra höjningen skulle vara den sista, säger han.

Fast han tror inte beskedet påverkar Riksbanken särskilt mycket.

– Det underlättar egentligen bara för Riksbanken att höja som man har tänkt sig, med 25 punkter nästa vecka till 4 procent. Det blir enklare för Riksbanken att motivera en räntehöjning.

Isaksson noterar att kronan stärktes och att marknadsräntorna pressades nedåt efter ECB-höjningen. Men effekten av det mjuka budskapet blandades snabbt upp av oväntat starka siffror från USA:s detaljhandel och oväntat höga producentpriser i USA.

Han ser en räntehöjning från Riksbanken nästa vecka som självklar. Det mjuka ECB-beskedet dämpar även risken för att det blir ytterligare en höjning från Riksbanken i november.

– Fast vi tycker fortfarande att sannolikheten tippar över för att Riksbanken höjer både i september och november. Kronan är ett latent inflationshot och även om inflationen rör sig åt rätt håll finns det stora risker förknippade med kronan, säger han.

Och han tror inte nästa veckas besked från Riksbanken blir lika mjukt som ECB:s besked.

– De kommer inte bekräfta att det blir en höjning i november också, men de kommer att ge sig själva det handlingsutrymmet i sin räntebana, säger han.

"ECB stannar på 4 procent"

Robert Bergqvist tycker inte att sannolikheten att Riksbanken ska höja två gånger till i år har ökat i och med ECB:s besked. Det är inflationen som är avgörande där, anser han.

– Nu fick vi ju väldigt bra inflationsdata för Sverige i dag, även om inflationen fortfarande är hög men den rör sig åt rätt håll. Vår prognos är att både Riksbanken och ECB stannar på 4 procents ränta.

Enligt ECB är inflationen fortfarande för hög och bedöms ligga kvar på en för hög nivå alltför länge. Banken skriver också upp inflationsprognosen för 2023 till i snitt 5,6 procent, jämfört med föregående prognos på 5,4 procent.

Nästa år sjunker inflationen till 3,2 procent, spår ECB. Banken skriver samtidigt ner tillväxtutsikterna för i år och nästa år.

Annika Augustsson/TT

Joakim Goksör/TT