DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Skogspriser stiger – men bara i norr

Köpa skog? Under första halvåret 2023 varierar prisutvecklingen, uppger LRF-delägda Ludvig & Co. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

I norra Sverige stiger priserna – i södra Sverige får skogsägarna däremot mindre betalt nu än för ett år sedan.

Priserna för skogsmark har sammantaget hittills sjunkit med 1,9 procent till 576 kronor per skogskubikmeter under 2023, enligt fastighetsmäklare Ludvig & Cos sammanställning av sina försäljningar under 2023.

Skillnaden inom landet är dock stor – i norr har priset på skog per kubikmeter ökat med 8,4 procent och i söder är det ner med 8,3 procent. I mellersta Sverige har priset gått ner 1,6 procent.

Skogsägare får fortfarande bra betalt för virket, och exporterande skogsbolag gynnas av den svaga kronan. Anledningen till prisskillnaden på skog i norr och söder beror historiskt sett på att skogen växer mer långsamt i norra delen av Sverige. När prisbilden nu stiger beror det på att marknaden börjar uppvärdera priset på skog i Norrland, säger marknadsområdeschef Markus Helin till TT.

– På grund av den höga inflationen som lett till högre marknadsräntor, har priset på skog sjunkit i södra Sverige, medan det i norr fortfarande är en prismässigt het marknad. Marknaden anser fortsatt att skog i norra Sverige tidigare varit lågt värderad.

En skogskubikmeter kostade i snitt 417 kronor i norra Sverige under första halvåret. I södra delen av landet är kostnaden 837 kronor.

Anna Karolina Eriksson/TT