USA:S EKONOMI

Urholkad makt – USA:s kreditbetyg sänks

USA:s finansminister Janet Yellen. Arkivbild. Bild: Ajit Solanki/AP/TT

Ekonomi (TT-AFP)

Ratinginstitutet Fitch sänker USA:s kreditbetyg, från högsta nivån AAA till AA+. Ett av skälen som anges är att makten i USA urholkats.

Fitch skriver i ett uttalande att "nedgraderingen speglar den väntade försämringen av finanserna de kommande tre åren, en hög och växande nationell nationell skuld samt ett urholkande av makten".

Enligt Bloomberg har USA haft högsta betyg sedan åtminstone 1994.

I en första kommentar säger USA:s finansminister Janet Yellen att hon "starkt" motsätter sig nedgraderingen.

"Förändringen av Fitchs betyg är godtycklig och baserad på förlegad information", skriver hon i ett uttalande.

Yellen betonade att amerikanska statspapper fortfarande är världens främsta säkra och likvikda tillgång och att USA:s ekonomi i grunden är stark.

I maj i år satte Fitch USA:s kreditbetyg under övervakning för en eventuell nedgradering med anledning av den politiska turbulensen i Washington kring landets skuldtak. Fitch övervakning fortsatte även efter det att en överenskommelse nåddes och nu har alltså betyget sänkts.

"Fitch uppfattning är att det skett en stadig försämring av förvaltningsstandarder under de senaste 20 åren, inklusive gällande skatte- och skuldfrågor", skriver Fitch i ett uttalande.

Institutet skriver också att den återkommande politiska turbulensen kring USA:s skuldtak och sista minuten-överenskommelser i frågan har urholkat förtroendet för finansförvaltningen.